Beograd otvoren za dogovor, Nemačka želi status

Izvor: Studio B, 23.Feb.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd otvoren za dogovor, Nemačka želi status

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da Srbija ispunjava sve uslove za status kandidata za članstvo u EU, a šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele poručio da Nemačka želi da Srbija taj status i dobije.

Tadić je u razgovoru sa Vesterveleom istakao da Beograd ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom i da je maksimalno otvoren za dogovor.

"Smatram da ispunjavamo sve uslove za status kandidata za članstvo u EU", rekao je predsednik Tadić na >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sastanku sa nemačkim ministrom, na kojem je bilo reči o mogućem napretku Srbije u procesu evrointegracija, tehničkom dijalogu Beograda i Prištine, kao i bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke.

Predsednik Tadić je u razgovoru naglasio da Srbija sa Nemačkom želi najbolje moguće političke, ekonomske i prijateljske odnose, jer je to jedna od najvažnijih i ključnih zemalja Evropske unije.

Tadić je preneo ministru Vestereveleu da se Srbija zalaže da sva rešenja u dijalogu Beograda i Prištine budu postignuta kompromisom, da želi dalji napredak u razgovorima i da je, što se tiče regionalnog predstavljanja Prištine, za Srbiju Rezolucija 1244 UN nezaobilazni faktor.

Predsednik Srbije je dodao da od Beograda niko nije zvanično zatražio da prizna nezavisnost Kosova.

"Srbija ni eksplicitno ni implicitno neće priznati nezavisnost Kosova", ponovio je predsednik Tadić.

Vestervele je prethodno u razgovorima sa šefom srpske diplomatije Vukom Jermićem rekao da Nemačka želi da Srbija dobije status kandidata na sledećem sastanku Evropskog saveta i da je došao u Beograd da je ohrabri za poslednje metre koji su preostali, dok je Jermić ocenio da se "možemo nadati pozitivnom ishodu".

Vestervele je istakao da je Srbija daleko odmakla na svom evropskom putu i da je napravila veliki progres od decembra prošle godine.

On je naveo da Nemačka i Srbija imaju zajednički cilj, a to je izgradnja evropskog društva i evropski procesi za Srbiju i zapadni Balkan.

"Mislim da se u ovom trenutku nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje ovog zajedničkog cilja na dohvat ruke", rekao je Jeremić.

Kako je istakao, bez obzira na sve probleme koje smo imali "mislim da se možemo nadati pozitivnom ishodu".

On je, međutim, naglasio da je za Srbiju neprhvatljivo postavljanje bilo kakvih novih uslova u odnosu na one koji su istaknuti u decembru.

Jeremić je dodao da ne želi da prejudicira kakva će biti odluka o statusu kandidata jer se "i dalje ne nalazimo u situaciji u kojoj sa sigurnošću možemo da tvrdimo da ćemo ga dobiti".

Nemački ministar došao je u Srbiju u trenutku kada se u Briselu vode razgovori između Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova, a napredak po ovom pitanju ključan je za sticanje statusa kandidata za Srbiju.

Odluka o tome biće doneta 28. februara u Briselu.

Nemačka se na samitu EU 9. decembra izjasnila protiv dodeljivanja statusa kandidata Srbiji.

RTL: Vestervele dao nadu Srbiji za status kandidata

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele dao je nadu Srbiji da će uskoro dobiti status kandidata za Evropsku uniju (EU), navode nemački mediji u izveštajima o iznenadnoj poseti šefa nemačke diplomatije Beogradu.

"Cilj je na dohvatu", prenosi Televizija RTL Vestervelovu izjavu, i podseća da šefovi diplomatija zemalja EU već u utorak žele da se "savetuju" o kandidaturi Srbije.

U izveštajima nemačkih elektronskih medija se, takođe, kaže da bi zatim šefovi država ili vlada EU već početkom marta mogli Srbiji oficijelno da odobre status kandidata.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   London

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.