Bajden doneo odluku: Maske više nisu obavezne u javnom prevozu

Izvor: B92, 19.Apr.2022, 21:29

Bajden doneo odluku: Maske više nisu obavezne u javnom prevozu

Bajdenova administracija više neće nametati obavezu nošenja maski u javnom prevozu.

Odluka je doneta nakon što je savezni sudija na Floridi presudio da je direktiva nezakonita, podrivajući ključne napore Bele kuće da smanji širenje Covid-19.

Sve velike avio-kompanije pozdravile su ovaj potez odlučivši da im više neće biti potrebno nošenje maski.

Federalni sudija na Floridi, Kathrin Kimball Mizelle, presudila je u ponedeljak da je 14-mesečna direktiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezakonita, osujećujući ključne napore Bele kuće da smanji širenje Covid-19.

Sudija Mizel je rekao da su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prekoračili svoja ovlašćenja nametanjem obaveze nošenja maski, nisu tražili javno mnjenje i nisu pravilno obrazložili svoje odluke.

Presuda dolazi pošto broj slučajeva u Sjedinjenim Državama ponovo počinje da raste, sa prosečno 36.251 novom infekcijom svakog dana i 460 smrtnih slučajeva dnevno, u poređenju sa sedmodnevnim prosekom - trenutno najvećim brojem smrtnih slučajeva od Covida-19 u svet.

Bela kuća je nazvala presudu „razočaravajućom“.

Ovaj potez bi mogao da utiče na potražnju za putovanjima, nakon zastoja izazvanog omikronskom varijantom koronavirusa. Putnički saobraćaj u SAD je u proseku iznosio oko 89 odsto nivoa pre pandemije od sredine februara.

Sa ponovnom pojavom slučajeva Covida-19, ukidanje obaveze nošenja maski moglo bi da učini neke putnike nepoverljivim, dok bi ih neki podstakli da ponovo lete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.