Utorak, 19.04.2022.

19:20

Bajden doneo odluku: Maske više nisu obavezne u javnom prevozu

Bajdenova administracija više neće nametati obavezu nošenja maski u javnom prevozu.

Izvor: Jutarnji list

Bajden doneo odluku: Maske više nisu obavezne u javnom prevozu
EPA-EFE/STEVE POPE

Odluka je doneta nakon što je savezni sudija na Floridi presudio da je direktiva nezakonita, podrivajući ključne napore Bele kuće da smanji širenje Covid-19.

Sve velike avio-kompanije pozdravile su ovaj potez odlučivši da im više neće biti potrebno nošenje maski.

Federalni sudija na Floridi, Kathrin Kimball Mizelle, presudila je u ponedeljak da je 14-mesečna direktiva nezakonita, osujećujući ključne napore Bele kuće da smanji širenje Covid-19.

Sudija Mizel je rekao da su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prekoračili svoja ovlašćenja nametanjem obaveze nošenja maski, nisu tražili javno mnjenje i nisu pravilno obrazložili svoje odluke.

Presuda dolazi pošto broj slučajeva u Sjedinjenim Državama ponovo počinje da raste, sa prosečno 36.251 novom infekcijom svakog dana i 460 smrtnih slučajeva dnevno, u poređenju sa sedmodnevnim prosekom - trenutno najvećim brojem smrtnih slučajeva od Covida-19 u svet.

Bela kuća je nazvala presudu „razočaravajućom“.

Ovaj potez bi mogao da utiče na potražnju za putovanjima, nakon zastoja izazvanog omikronskom varijantom koronavirusa. Putnički saobraćaj u SAD je u proseku iznosio oko 89 odsto nivoa pre pandemije od sredine februara.

Sa ponovnom pojavom slučajeva Covida-19, ukidanje obaveze nošenja maski moglo bi da učini neke putnike nepoverljivim, dok bi ih neki podstakli da ponovo lete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: