Aselborn: Zapadne zemlje treba da pripaze da ne postanu zavisne od Kine

Izvor: Beta, 30.Nov.2022, 10:43

Aselborn: Zapadne zemlje treba da pripaze da ne postanu zavisne od Kine

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je jutros u Bukureštu da zapadne zemlje treba da vode računa da ne postanu zavisne od Kine.Uoči sastanka Severnoatlantskog saveta na skupu ministara spoljnih poslova članica NATO-a, Aselborn je novinarima rekao da u mobilnim telefonima i automobilima koji se koriste na Zapadu ima mnogo delova iz Kine i da treba paziti da ne dođe do oblika strateške zavisnosti.Aselborn je naveo da su NATO i Kina "na istoj liniji" po pitanju ruske pretnje nuklearnim oružjem u sklopu njenog rata protiv Ukrajine."Verujem da i Kina želi da ruski rat protiv Ukrajine bude okončan i da ne dođe do nuklearne katastrofe", dodao je Aselborn, šef luksemburške diplomatije od 2004. godine.On je kritikovao vlasti Kine zbog primene sile nad učesnicima ovonedeljnih protesta u kineskim gradovima."U 21. veku ne možete staviti građane u jedan okvir i govoriti im da postoji jedna filozofija, i to državna. Ljudi teže slobodi i Kinezi će to morati da prihvate", naveo je Aselborn.Ministri spoljnih poslova članica NATO-a baviće se danas, drugog dana skupa u Bukureštu, i delovanjem Kine.Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je  u utorak da povećano prisustvo Kine širom sveta predstavlja svojevrstan izazov za alijansu."Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u ...
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aselborn: Zapadne zemlje treba da pripaze da ne postanu zavisne od Kine

Izvor: Danas, 30.Nov.2022

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je jutros u Bukureštu da zapadne zemlje treba da vode računa da ne postanu zavisne od Kine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.