Apaturaj: Srpska saradnja sa Rusijom nije kontradiktorna saradnji sa NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apaturaj: Srpska saradnja sa Rusijom nije kontradiktorna saradnji sa NATO

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj ističe da saradnja Srbije sa Rusijom nije u kontradikciji sa saradnjom Beograda sa NATO-om i naglašava da vojna alijansa ima puno poštovanje prema vojnoj neutralnosti Srbije.

„NATO ne postavlja nikakve limite saradnji sa Srbijom zbog tesne saradnje Beograda sa Rusijom. Ne postoji kontradikcija za nas u dobrim odnosima sa Rusijom i sa NATO. I mi bi želeli da imamo bolje odnose sa Rusijom", naglasio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << on.

Apaturaj je u izjavi Tanjugu, RTS i TV Prva naglasio da bi NATO želeo više javne diplomatije u Srbiji, da se građanima objasni šta sve ta zemlja radi sa vojnom alijansom.

„To je važno kako bi građani shvatili da postoji dobar odnos između nas dana i da želimo još više saradnje", poručuje on.

Apaturaj je ukazao da NATO sarađuje mnogo sa Srbijom i da u toj zemlji ima i svoju kancelariju preko koje pomaže i podržava Srbiji u reformi odbrane.

Naglašava da postoje i zajedničke vežbe, preko kojih Vojska Srbije može da uči kako da bolje sarađuje sa vojskama drugih zemalja.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO najavio je da će uskoro u Srbiji biti održana velika vežba za reagovanje u vanrednim situacijama, na kojoj će se vežbati reakcija civilnih organizacija i vojske na elementarne nepogode i incidente.

„Vežba koja će se održati je fokusirana na civilno planiranje reakcije na nepogode i incidente. Ne radi se samo o vojnoj vežbi, već o civilno-vojnoj saradnji u takvim situacijama", kazao je on.

Apaturaj je objasnio da Srbija odlično priprema ovu vežbu i da ga raduje što je ta zemlja domaćin.

Ukazao je da će na vežbu doći partneri iz mnogih krajeva sveta.

Apaturaj ističe da NATO sa vladom Srbije razgovara i o daljim projektima, koji bi bili specifični, na primer o boljoj sajber odbrani.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Saradnja sa Rusijom nije kontradiktorna saradnji sa NATO-om"

Izvor: RTS, 12.Jul.2018

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj ističe da saradnja Srbije sa Rusijom nije u kontradikciji sa saradnjom Beograda sa NATO-om. . Džejms Apaturaj naglašava da vojna alijansa ima puno poštovanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.