Angela odlazi u Mađarsku da joj oda počast za potez kojim je pala Gvozdena zavesa

Izvor: B92, 19.Avg.2019, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela odlazi u Mađarsku da joj oda počast za potez kojim je pala Gvozdena zavesa

Berlin, Šopron -- Mađarski premijer Viktor Orban i nemačka kancelarka Angela Merkel obeležavaju danas u pograničnom mestu Šopron 30. godišnjicu pada Gvozdene zavese.

Tog dana, pre tri decenije, mađarski graničari prvi put dozvolili su građanima socijalističke istočne Nemačke da slobodnu pređu u Austriju, odnosno na zapad.

Bio je to ključni trenutak koji je najavio značajne promene u tada ideološki podeljenoj Evropi, što je par meseci kasnije dovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

Prema najavama iz Berlina, Merkelova odlazi u Šopron kako bi iskazala priznanje Mađarskoj na njenoj istorijskoj ulozi u ujedinjenju Nemačke, ali i Evrope.

Tog 19. avgusta 1989. otvorena je granica između Madjarske i Austrije povodom "Panevropskog piknika" i 700 građana tadašnje Nemače Demokratske Republike iskoristilo je priliku da ode na zapad.

Kancelarka Merkel je u video-poruci objavljenoj na njenom sajtu, rekla da će Nemačka uvek biti zahvalna Mađarskoj na tome što je doprinela nemačkom ujedinjenju. Takođe, istakla je, "čudu nemačkog ujedinjanja" doprinele su i aktivnosti ljudi u Poljskoj i Čehoslovačkoj.

Mađarska je, dodala je, imala hrabrosti da otvori granice i time omogući bekstvo ljudima iz tadašnje istočne Nemačke koji su želeli da odu. To je bio važan kamen temeljac na putu ka otvaranju zida i nemačkog ujedinjenja, ocenila je ona.

Ujedinjenje Evrope i prevazilaženje hladnog rata je dovelo je do novog partnerstva sa zemljama srednje i istočne Evrope koje danas zajedno možemo da živimo u EU i NATO, dodala je Merkel.

Podsetila je da su događaji od pre 30 godina mnogim ljudima, pa i njoj samoj, promenili život.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeleženo 30 godina od pada Gvozdene zavese

Izvor: RTS, 19.Avg.2019

U mađarskom pograničnom gradu Šopronu, u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana i nemačke kancelarke Angele Merkel, obeleženo je 30 godina od pada Gvozdene zavese. U tom mestu su mađarski graničari pre 30 godina prvi put dozvolili građanima tadašnje Istočne Nemačke da slobodno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.