Obeleženo 30 godina od pada Gvozdene zavese

U mađarskom pograničnom gradu Šopronu, u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana i nemačke kancelarke Angele Merkel, obeleženo je 30 godina od pada Gvozdene zavese. U tom mestu su mađarski graničari pre 30 godina prvi put dozvolili građanima tadašnje Istočne Nemačke da slobodno pređu u Austriju, na zapad Evrope. Nekoliko meseci kasnije, u novembru 1989. godine, pao je i Berlinski zid.

Viktor Orban i Angela Merkel zakopali su aktuelne "ratne sekire" kako bi obeležili 30. godišnjicu tzv. "Panevropskog piknika", događaja na granici Austrije i Mađarske za koji se smatra da je pomogao da dođe do pada Berlinskog zida. 

Na ceremoniji u Šopronu, Orban i Merkelova su ukazali na zajedničku istoriju njihovih zemalja i evropske vrednosti koje dele, prenosi AP. 

Orban, jedan od najžešćih kritičara politike kancelarke Merkel o otvaranju vrata Nemačke za tražioce azila tokom priliva migranata 2015. i 2016. godine, pohvalio je kancelarku, čija zemlja ima bliske ekonomske odnose sa Mađarskom. 

Merkelova je odgovorila tako što se u ime svoje zemlje zahvalila zbog činjenice da su 19. avgusta 1989. mađarski graničari dozvolili da oko 700 izbeglica iz istočne Nemačke pređe granicu sa zapadom, čime su izvršili dodatni pritisak na komuniste u istočnom Berlinu da puste svoje građane da emigriraju. 

"Mi, Nemci, sa velikom zahvalnošću sećamo se doprinosa Mađarske u prevazilaženju podeljene Evrope i doprinosa Mađarske u ostvarivanju ponovnog ujedinjenja Nemačke", rekla je Merkelova tokom službe u crkvi u Šopronu. 

Na pitanje da prokomentariše odluku Mađarske da postavi ograde duž svoje južne granice kako bi sprečila migrante da stignu do EU, iako je Mađarska bila ta koja je pomogla da se Gvozdena zavesa sruši pre 30 godina, Orban je rekao da su ta dva postupka potpuno u skladu jedan sa drugim. 

Tog 19. avgusta 1989. otvorena je granica između Mađarske i Austrije povodom "Panevropskog piknika" i 700 građana tadašnje Nemačke Demokratske Republike iskoristilo je priliku da ode na zapad.

Bio je to ključni trenutak koji je najavio značajne promene u tada ideološki podeljenoj Evropi, što je par meseci kasnije dovelo i do pada Berlinskog zida, u novembru 1989. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво