Ambasador Rusije obišao radove na Ruskom groblju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Rusije obišao radove na Ruskom groblju

BEOGRAD -

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin obišli su "Ruski nekropolj" na Novom groblju, gde su u toku radovi na parcelama i restauraciji nadgrobnih spomenika.

U ime srpsko - ruskog prijateljstva, na tom groblju, počela je obnova četiri parcele, na kojima se menjaju dotrajale ploče, dok se postojeći spomenici restauriraju, kako bi se očuvala njihova autentičnost.

Nekroplj na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novom Grdoblju objediniće četiri parcele na kojima se nalaze posmrtni ostaci poznatih ruskih vojskovođa, kulturnih i naučnih radnika i umetnika, koji su ostavili značajan trag u istoriji Beograda i Srbije, rekao je Krkobabić i dodao da je restauracija tih grobova dokaz večnog prijateljstva srpskog i ruskog naroda.

Amabsador Konuzin se zahvalio srpskom narodu i Skupštini grada Beograda, koji su pokazali da se sećaju Rusa koji su zadužili taj grad i Srbiju.

"Ovde su sahranjeni Rusi koji su se sa Srbima borili u Prvom svetskom ratu, kao i ruski naučnici, arhitekte i umetnici koji su emigrirali u Srbiju", podsetio je Konuzin.

Na "Ruskom groblju" u toku je restauracija četiri parcele sa 780 grobnih mesta u kojima počiva oko 2.000 znamenitih Rusa, prva faza radova biće gotova do 15. novembra, nakon čega će dve parcele biti osveštane, rekao je namesnik Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev.

On je rekao da će kompletna obnova parcela, kao radovi na Iverskoj kapeli biti gotovi do kraja 2012. godine i podsetio da su radovi počeli zahvaljujući ruskoj kompaniji "Gaspromnjeft", koja je za taj projekat donirala 300.000 evra.

Tarasjev je istako je da veruje u uspeh restauracije "Ruskog groblja" pošto je podršku tom projektu dala Jedinstvena Rusija i predsednik te partije i ruski premijer Vladimir Putin.

"Rusko groblje" u Beogradu nastalo je dvadesetih godina prošlog veka, kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pružila utočište za nekoliko desetina hiljada emigranata iz Rusije.

Na "Ruskom groblju" počivaju jerarh Ruske pravoslavne crkve mitropolit Antonij (Hrapovicki), političar Mihail Rodžjanko, vrhovni glavnokomandujući carske armije Mihail Aleksejev, akedemik Vladimir Farmakovski, kao i brojni naučnici, arhitekte i umetnici.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radovi na kompleksu „Ruski nekropolj"

Izvor: Studio B, 16.Avg.2011

Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić i ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin obišli su radove koji se izvode na kompleksu „Ruski nekropolj" na Novom groblju koji će kompletno biti završeni do kraja 2012. godine...U toku je kompletna reastauracija četiri parcele sa 788 grobova...

Nastavak na Studio B...

KONUZIN OBIŠAO RADOVE NA "RUSKOM NEKROPOLJU"

Izvor: Kurir, 16.Avg.2011

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin obišli su radove na parcelama na Novom groblju gde su sahranjeni ruski vojnici poginuli u Prvom svetskom ratu...Ambasador Rusije izrazio je zahvalnost Skupštini grada Beograda i Srpskoj pravoslavnoj crkvi...

Nastavak na Kurir...

Milan Krkobabić i Aleksandar Konuzin posetili 'Ruski nekropolj'

Izvor: Press, 17.Avg.2011, 04:37

Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin obišli su juče radove koji se izvode na kompleksu „Ruski nekropolj" na Novom groblju, koji će biti završeni do kraja 2012. godine

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.