
Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 15:33
VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Nezaobilazna poslastica pravog domaćinskog stola (RECEPT)
Umetnost svake domaćice.
U Vojvodini se štrudla sa makom pravi za svaki važniji praznik ili dan koji je posebno obeležen u svakoj porodici. Nezaobilazna je poslastica za Božić, Uskrs, slavu ili bilo koja veća porodična okupljanja, a može biti i odlična zamena za večeru uz čašu hladnog mleka ili uz čaj.
Jednostavno, štrudla je simbol pravog domaćinskog stola i umetnost je svake domaćice. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Za štrudlu sa makom potrebno vam je:
1 kg brašna
150 gr kristal šećera
4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)
oko 7 dl mleka (ili vode)
1 kvasac
150 gr masti ili margarina (ili posnog margarina)
Za nadev:
600g maka
500ml mleka (ili vode)
400g šećera
Priprema:
Razmutite kvasac sa malo šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da kvasac nadođe.
U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.
Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.
Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:
Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe).
Razvijeno testo premažite tanko margarinom, a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da "kisne".
Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.
Nastavak na SrbijaDanas.com...