VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Nezaobilazna poslastica pravog domaćinskog stola (RECEPT)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 15:33

VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Nezaobilazna poslastica pravog domaćinskog stola (RECEPT)

Umetnost svake domaćice.

U Vojvodini se štrudla sa makom pravi za svaki važniji praznik ili dan koji je posebno obeležen u svakoj porodici. Nezaobilazna je poslastica za Božić, Uskrs, slavu ili bilo koja veća porodična okupljanja, a može biti i odlična zamena za večeru uz čašu hladnog mleka ili uz čaj.

Jednostavno, štrudla je simbol pravog domaćinskog stola i umetnost je svake domaćice. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Za štrudlu sa makom potrebno vam je:

1 kg brašna

150 gr kristal šećera

4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)

oko 7 dl mleka (ili vode)

1  kvasac

150 gr masti ili margarina (ili posnog margarina)

Za nadev:

600g maka

500ml mleka (ili vode)

400g šećera

Priprema:

Razmutite kvasac sa malo šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da kvasac nadođe.

U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.

Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.

Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:

Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe).

Razvijeno testo premažite tanko margarinom, a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da "kisne".

Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.