KRVAVI USKRS Napad u Keniji otkriva novu strategiju islamista od koje se ledi krv u žilama

Izvor: Blic, 03.Apr.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRVAVI USKRS Napad u Keniji otkriva novu strategiju islamista od koje se ledi krv u žilama

Kenija se još jednom našla na meti napada somalske islamističke terorističke grupe Al Šabab, koja je ovog puta napala univerzitetski kampus Garisa, a svetski mediji ukazuju da su na nišan pre svega uzeti hrišćani, u zemlji u kojoj oni čine većinu stanovništva, i to - uoči Ukrsa u nedelju. Analitičari kažu da ovaj napad pokazuje da teroristi sada vide školu i decu kao lake, simbolične mete za napade koji će puniti naslovnice.

U jučerašnjem napadu Al Šababa na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kampus Univerziteta Garisa ubijeno je 147 ljudi, uz još četvoricu napadača, a ranjeno 79 osoba; to je bilans krvavog pohoda koji je okončan posle višečasovne operacije oslobađanja desetina talaca.

Reč je o najkrvavijem udaru u Keniji još od 1998. godine, kada je napadnuta američka ambasada u Najrobiju.

Džihadističp-razbojnička grupa Al Šabab, čiji naziv znači "mladost" i koja je povezana s Al Kaidom, od 2011. je organizovala više napada širom Kenije, ukljućujući tržni centar "Vestgejt" 2013, kada je ubijeno 67 ljudi.

Cilj je uvek bila odmazda zbog toga što je Kenija slala svoje vojnike u susednu Somaliju zarad suzbijanja Al Šababa.

Ovoga puta, međutim, kako navodi američka televizija CNN, prema navodima očevidaca, naoružani napadači juče rano ujutro upali su u kampus u vreme hrišćanske liturgije, uzeli studente koje su tamo zatekli za taoce, a potom prešli na hostele, pucajući na svakog na koga su naišli, ali štedeći muslimane.

To potvrđuje i agencija Frans pres, koja je prenela da su napadači podelili studente po veri, dopuštajući muslimanima da odu, a zadržavajući izvestan broj hrišćanskih talaca.

Međunarodna dobrotvorna organizacija "Open dors UK" upozorava da je progon hrišćana rastući problem u Keniji, koja se na listi ove organizacije popela sa 43. na 19. mesto po ugroženosti nemuslimanskog stanovništva.

Hrišćanstvo je najzastupljenija religija u Keniji, sa 83 odsto stanovništva hrišćanske veroispovesti, od kojih oko 47 odsto čine protestanti, 23 odsto katolici, a oko 11 odsto druge hrišćanske grupe. Muslimana ima nešto više od 11 odsto, a ostatak čine pripadnici drugih religija.

Bezbednosna situacija u Keniji se pogoršala proteklih godina nakon što se Najrobi angažovao u Somaliji pruživši podršku somalskoj vojsci u borbi protiv tamošnjeg Al Šababa, koji pokušava da stvori islamsku državu u toj zemlji.

Kenija je uništila neke od ključnih baza te grupe, ali je ekstremističku organizaciju "raspršila" i učinila spremnijom da gađa mete u susednim zemljama, uključujući Keniju, kaže ekspert za terorizam Sadžan Gohel.

On ukazuje i da je jasno, od opsade škole u Beslanu 2004. (Rusija), do napada na akademiju u Pešavaru u decembru 2014. (Pakistan), da teroristi sada vide školu i decu kao lake, simbolične mete za napade koji će puniti naslovnice, dati im publicitet i podstaći strah, navodi Si-En-En.

Gohel upozorava da će Keniji biti potrebna mnogo veća pomoć od suseda i SAD da bi obuzdala Al Šabab, grupu za koju se predočava da nije samo lokalna teroristička organizacija u južnoj Somaliji, već transnacionalna struktura, koja operiše u mnogim zemljama i regrutuje ljude čak i sa Zapada.

Dejvid Mekenzi iz Si-En-Ena ističe da Al Šabab pokušava da ostane relevantan kao i druge grupe poput Boko Harama, Islamske države i Al Kaide na Arapskom poluostrvu koje takođe teže ka moći i uticaju.

On ukazuje i na mogućnost da je Al-Šabab odustao od osvajanja teritorija i da se, umesto toga, fokusira čisto na terorizam, pri čemu je teško pretpostaviti u kom obliku će biti izveden naredni napad.

Francuski "Mond" skreće pažnju na činjenicu da su do napada na tržni centar "Vestgejt", udare u Keniji organizovali uglavnom pojedinci, dok se napad u Garisi, kao i onaj u Najrobiju, odlikuje ekstremnim nasiljem, za koje je grupa brzo preuzela odgovornost, a cilj tih napada je bio najveći mogući odjek.

Napadi Al Šababa, koji je naročito aktivan na obali gde vrbuje stanovnike kojima je oduzeta zemlja, teško su pogodili kenijski turizam, koja čini 11 odsto BDP-a ove zemlje, jer je već prošle godine zabeležen pad od skoro 20 odsto.

Kenija je dugo bila "uspešna priča" Afrike, kao relativno stabilna, mirna i prosperitetna zemlja iako okružena susedima koje su decenijama pogađale velike nesreće - Somalija je zahvaćena dugogodišnjim građanskim ratom, Ruanda je bila poprište genocida, a Etiopija je iscrpljena strašnom glađu.

Keniju je pak važila za poslovno, transportno i turističko središte, te je privukla i zapadne interese, u čemu bi takođe moglo da se nađe objašnjenje zašto džihadistički Al Šabab, kao ogranak Al Kaide, uzima toliko puta na nišan baš tu zemlju.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zašto je Kenija (ponovo) na meti napada

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2015

Kenija se još jednom našla na meti napada somalske islamističke terorističke grupe al-Šabab, koja je ovog puta napala univerzitetski kampus, a svetski mediji ukazuju da su na nišan pre svega uzeti hrišćani, u zemlji u kojoj oni čine većinu stanovništva, i to - uoči najvećeg hrišćanskog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.