Vlada u drugoj polovini jula

Izvor: RTS, 01.Jul.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u drugoj polovini jula

U utorak ću razgovarati sa predstavnicima URS-a, a očekujem da će do kraja nedelje biti potpisan koalicioni spoprazum sa strankama koje će činiti vladu, kaže mandatar Ivica Dačić. Potom bi trebalo da bude dovršeno konstituisanje parlamenta koji će zatim izabrati novu vladu, ističe Dačić.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić najavio je da će u utorak razgovarati sa predstavnicima Ujedinjenih regiona Srbije, pa očekuje da će do kraja sedmice potpisati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicioni sporazum sa strankama koje će činiti njegov kabinet. Formiranje vlade moglo bi da bude završeno u drugoj polovini jula. 

"U utorak ću kao mandatar razgovarati sa URS-om, nakon toga će se pristupiti formulisanju i potpisivanju koalicionog sporazuma, koji bi potpisale sve stranke i koalicije koje će činiti tu parlamentarnu većinu. Nadam se i očekujem da će taj posao biti završen do kraja iduće sedmice", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je rekao i da se u sedmici nakon toga može očekivati konstituisanje parlamenta, odnosno izbor predsednika i ostalih rukovodećih tela, a da bi potom vrlo brzo usledio i izbor nove vlade.

Pošto svaka od stranaka i koalicija ima deo svog političkog programa na kojem insistira, Dačić smatra i da program vlade treba da ima u vidu sve posebnosti tih partija i koalicija.

To je proces, naglasio je Dačić, biće završen konstutisanjem parlamenta i izborom novog kabineta u Nemanjinoj 11.

Dačić je najavio da će posle URS-a razgovarati i sa drugim parlamentarnim strankama i koalicijama, bez obzira na to da li one žele da budu deo parlamentarne većine, pre svega da bi svima bilo jasno o kakvim ciljevima i programima je reč, odnosno za šta će se zalagati ta nova vlada.

"Veoma uvažavam konfiguraciju vlade koja će biti zasnovana na realnom odnosu političkih snaga, a to znači da će, bez obzira na to što sam ja kandidat za mandatara, ta vlada uvažiti volju naroda na izborima, odnosno, u njoj će biti zastupljene stranke i koalicije shodno rezultatima izbora", precizirao je Dačić.

Dačić je najavio i razgovore sa strankama manjina, ali i društvenim institucijama i verskim zajednicama, imajući u vidu da, kako je rekao, postoje određeni zahtevi za očuvanje resornog ministarstva.

"Veoma je bitno da znamo stav šire društvene i političke javnosti kada je reč o konstituisanju vlade. Vlada Srbije ne postoji samo da bi se formirala parlamentarna većina nego i da radi u interesu našeg naroda i države", istakao je Dačić.

Nastavak razgovora o Kosovu

Prema njegovim rečima, buduća vlada nastaviće razgovore o pitanju Kosova i Metohije i insistirati na obavezi međunarodnih snaga da osiguraju mir i bezbednost i ulozi Srbije u tome, a ne na povratku srpskih snaga bezbednosti u Pokrajinu.

"Na Vidovdan, kada je došlo do incidenata, jasno sam rekao da smatram da su za mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji odgovorne i zadužene međunarodne snage, Kfor i Euleks, i da sa KPS-om imaju zadatak da se izbegnu incidenti i osigura mir i bezbednost za sve građane, a samim tim i za Srbe na Kosovu i Metohiji", naveo je Dačić.

Dačić je podsetio da Srbija nema svoje snage bezbednosti na Kosovu i Metohiji i da će nova vlada upravo insistirati na obavezi međunardonih snaga da osiguraju mir i bezbednost, a ne na povratku bezbednosnih snaga.

"Ja nisam čovek koji govori laži. Za donošenje takve odluke neophodna je saglasnost UN, na osnovu Rezolucije 1244, za koju u ovom trenutku mislim da apsolutno nije realna", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, jasno je da će nova vlada, ukoliko bude izglasana u parlamentu, nastaviti razgovore u vezi sa Kosovom i Metohijom i da ne postoji nikakva dilema da li će ti razgovori biti nastavljeni.

"Razgovori će se nastaviti i biće sprovedeno sve ono što je dosadašnja vlada prihvatila u dogovoru sa Briselom. Zaista bih zamolio sve da ne interpretiraju zlonamerno izjave koje su imale za cilj suprotno, a to je da će prioritet Vlade Srbije biti mir, bezbednost i stabilnost na Balkanu, uključujući i Kosovo", naveo je mandatar za sastav nove vlade.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj prethodno je ocenio da će izjava Dačića učiniti napore da vrati srpske snage na Kosovo izaziva uznemirenje u regionu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.