URS ima najviše stručnjaka za EU

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"URS ima najviše stručnjaka za EU"

Beograd -- Profesor FPN Predrag Simić kaže za Danas da URS imaju najveći broj stručnjaka za evropske integracije, uključujući i Grubješićevu.

Povlačenje Milana Pajevića s funkcije direktora Kancelarije za evropske integracije svakako će uticati na pripreme Srbije za početak pregovora sa EU, ali njegova odluka ne predstavlja iznenađenje budući da je reč o principijelnom čoveku, ocenjuje za Danas Predrag Simić, koji je i predsednik Foruma za međunarodne odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskog pokreta.

Pajević je svoj potez obrazložio u pismu upućenom premijeru Ivici Dačiću, u kojem navodi da je razlog da preduzme takav korak odluka da u rekonstruisanoj Vladi Srbije više ne budu Mlađan Dinkić i Suzana Grubješić, na čiji predlog je izabran.

Simić ističe da URS imaju najveći broj stručnjaka za evropske integracije, uključujući i Grubješićevu.

"Ostaje da se vidi u kojoj meri će se njihov odlazak odraziti na taj značajan domen, ali određeni efekti će se nesumnjivo osetiti. Nije dobro što je najmanja stranka u koalicionoj vladi bila primorana da se povuče iz kabineta premijera Ivice Dačića", smatra on.

Komentarišući mogućnost da u okviru rekonstrukcije Vlade Kancelarija za evropske kancelarije bude pripojena Ministarstvu spoljnih poslova, o čemu se uveliko spekuliše, Predrag Simić navodi da takva praksa već postoji u nekim državama, poput Crne Gore i Hrvatske, ali ostaje pitanje da li u Srbiji "postoje institucionalni kapaciteti" da se to ostvari.

Milan Pajević je diplomirao na odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka 1989, a krajem osamdesetih i devedesetih odustao je od namere da se angažuje u zvaničnoj spoljnoj politici posvetivši se paradiplomatskom delovanju, zbog dubokog neslaganja s politikom srpskog rukovodstva. Bio je među osnivačima Evropskog pokreta u Srbiji i udruženja građana G17 plus.

Od petooktobarskih promena 2000. bio je savetnik za spoljnu politiku potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa, kao i nacionalni koordinator Pakta stabilnosti i ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova. Ostavku na zvanje ambasadora i zahtev za prekid radnog odnosa u Vladi podneo je juna 2004. Od tada do avgusta 2006. bio je zaposlen u institutu G17. Jedan je od osnivača Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond).

Diplomatija i kolači

Pajević smatra da "ljudi nisu ni svesni koliko je hrana, posebno slatkiši, važna u diplomatskim odnosima". Da je kulinarstvo njegova strast, potvrđuje knjiga "Deda Pajin slatki kuvar", čiji je autor. Ta zbirka recepata izgledom, jezikom i sadržajem vraća atmosferu Beograda između dva svetska rata, a predgovor je napisala čuvena književnica Svetlana Velmar Janković.

Pored pravljenja poslastica, aktivno se bavi baštovanstvom.

"Uvek sam voleo prirodu i da radim u bašti, pa sam do kraja srednje škole mislio da ću studirati biologiju. Iako sam diplomirao politikologiju, baštovanstvo je ostalo moj hobi, a izučavam i dela Čarlsa Darvina", navodi Pajević za Danas.

Pajević je, takođe, zaljubljenik u književnost i bio je zaposlen u izdavačkoj kući "Stubovi kulture". Pre nekoliko godina postao je član Upravnog odbora Beogradske filharmonije. Taj posao obavlja bez novčane nadoknade, na poziv direktora Filharmonije i svog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Tasovca.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.