URS do kraja godine neće komentarisati Vladu Srbije

Izvor: Blic, 19.Okt.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS do kraja godine neće komentarisati Vladu Srbije

Ujedinjeni regioni Srbije do kraja godine neće komentarisati odluke Vlade Srbije, izjavio je danas predsednik te stranke Mladjan Dinkić, navodeći da je politička regionalizacija Srbije ključ opstanka Kosova i Metohija u njenom sastavu. Neće napadati Vladu: Mlađan Dinkić

"Kukati nad teškom situacijom mogu svi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a dati rešenja mogu samo oni koji su državotvorni. A državotvorno je obezbediti ekonomsko i političko jačanje svih regiona, kako bi se sprečilo ekonomsko propadanje nedovoljno razvijenih područja, i biološko pražnjenje čitavih teritorija", kazao je Dinkić na sednici Glavnog odbora stranke u Kragujevcu.

On je ocenio da Kosovo i Metohija nemaju šanse da opstanu u okviru Srbije ukoliko se ne sprovede koncept regionalizacije.

Prema njegovim rečima, "upravo je politička regionalizacija ključ za vezu sa KiM, odnosno sa Srbima koji tamo žive i koji treba da formiraju zajednicu srpskih opština, a onda da mi pomognemo odavde iz Srbije, da ekonomski pomognemo razvoj i onog dela Kosova i Metohije gde Srbi žive".

Dinkić je naveo da se preokret ne dešava sam od sebe i da Šumadija nije slučajno postala centar automobilske industrije posle 20 godina propadanja i pustošenja.

"Ko god misli da je 'Fijat' sam od sebe došao u Kragujevac, ili da je 'Panasonik' sam od sebe došao u Svilajnac taj se grdno vara", rekao je lider URS-a i dodao da nijedna država nije uspela da obezbedi promenu strukture svoje privrede i industrije tako što je pustila tržištu da to napravi.

On je ukazao da je bilo potrebno puno raditi i u lokalnoj samoupravi i na republičkom nivou da "Fijat" odluči da dodje baš u Kragujevac, i dodao da Srbija, osim najmodernije fabrike automobila, ima i još 150 fabrika koje proizvode auto-komponente koje zajedno prave četvrtinu čitavog izvoza zemlje.

"Vlasti se menjaju, dolaze i odlaze, jedino fabrike, jedino dela iza nas ostaju. I, da li smo mi na vlasti, ili u opoziciji, svejedno je. Bitno je da stalno moramo da radimo, da zaposlimo gradjane, da pomognemo razvoj. Mi nečemo biti u narednom periodu komentator odluka Vlade, takvih stranaka ima puno u Srbiji. Mi smo drugačiji od njih", podvukao je lider URS.

Donkić je najavio da će URS u narednih mesec dana Skupštini Srbije predložiti donošenje četiri zakona - o direktnom izboru gradonačelnika, direktnom izboru odbornika, o teritorijalnoj organizaciji Srbije i zakon o naknadama koji će omogućiti pravilnu raspodelu prihoda.

On je naveo da će URS podržati mere Vlade Srbije koje obezbedjuju više posla za gradjane Srbije, ali ne i smanjenje plata lekarima i profesorima.

"Ne možemo da podržimo da se na lekare i profesore svaljuje sav teret. Nisu lekari i nisu profesori administracija. Smanjivanje plata lekarima i profesorima je antirazvojno, jer od lekara zavisi naše zdravlje, a od profesora zavisi budućnost čitave nacije jer oni uče naše studente na fakultetima", kazao je Dinkić i ponovio da URS tako nešto ne može podržati.

Dinkić je rekao da će URS biti konstruktivna opozicija i da će podržati sve zakone koji će ukinuti birokratsko ponašanje u Srbiji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.