URS: Regioni neće biti mini države

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS: Regioni neće biti mini države

Nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju nema za cilj rasparčavanje Srbije i stvaranje mini država, rekao funkcioner Ujedinnjenih regiona Srbije Vlajko Senić.

Član uprave Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić rekao je da Nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju, koji je ta koalicija predložila, nema za cilj rasparčavanje Srbije i stvaranje mini država.

"Sve centralne funkcije države - spoljna, monetarna i fiskalna politika, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbrana, ostaće na centralnom nivou, ali regioni treba da imaju šira ovlašćenja i samostalno odlučuju o sopstvenom razvoju", istakao je Senić na konferenciji za novinare.

On je dodao da postoji veliko interesovanje građana za predlog URS-a o regionalizaciji, čiji je cilj da bude sproveden uz podršku građana i omogući im bolji život.

"Projekat ima za cilj da smanji ekonomske razlike između regiona i nezaposlenosti, što je jedan od ključnih uslova za uspeh u evropskim integracijama", kazao je Senić.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, član Uprave URS-a, rekao je da ta koalicija želi da ispravi "deformisanost Srbije" u ekonomskom i organizacionom smislu.

On je dodao da ta opcija ima veliku podršku u Vojvodini, pa je tako posle Novog Sada, Odžaka i Stare Pazove, nedavno osnovana četvrta i najveća odbornička grupa URS-a u Srbobranu.

Program URS-a za decentralizaciju predlaže da se u Srbiji uspostavi sedam regiona : Beogradski, Vojvođanski, Zapadni, Istočni, Južni, region Šumadije i Pomoravlja, kao i Region Kosova i Metohije, a pored toga u toku je i kampanja za decentralizciju Beograda, kojom je predviđeno sedam novih opština.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.