Skupština razmatra predlog URS-a

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština razmatra predlog URS-a

Beograd -- Skupština Srbije bi trebalo da počne raspravu o finansiranju lokalnih samouprava po predlogu URS-a. Mlađan Dinkić uveren da će predlog biti usvojen.

Opštinama bi umesto dosadašnjih 40 odsto trebalo da ide 80 odsto prihoda od poreza na zarade.

Stručna javnost i MMF ocenjuju da ovaj predlog ima ozbiljne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedostatke koji bi mogli da ugroze ekonomsku stabilnost Srbije.

Kako ove godine popuniti rupu u budžetu od 10 milijardi dinara, a sledeće čak 40 milijardi? Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović navodi da je jedan od problema ovog predloga zakona što u njemu ne postoje rashodne stavke.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je danas da bi donošenje zakona o decentralizaciji po predlogu Ujedinjenih regiona Srbije izazvalo značajno povećanje deficita državnog budžeta.

"Predlog kakav sada postoji, donosi deficit od 40 milijardi dinara u sledećoj godini. Ali isto tako važno je da i u ovoj godini povećava deficit za negde oko 10 milijardi dinara", rekao je on.

Petrović je istakao da u tom predlogu zakona ne postoji nikakav sistematski plan koji bi pokazao kako bi se taj deficit pokrio.

"To je osnovni nedostatak ovog predloga i, ako se ne otkloni, to bi moglo da izazove značajno povećanje deficita, javnog duga i makroekonomske nestabilnosti", rekao je predsednik Fiskalnog saveta.

Vladajuća koalicija glasaće za predlog Mlađana Dinkića. Spremni su da nedostatke poprave amandmanima ali neće dozvoliti da nijedan zakon pa ni ovaj dovede u pitanje saradnju Srbije i MMF-a.

Dinkić je izjavio gostujući na televiziji B92 da će predlog za decentralizaciju zemlje, koji je predložio taj politički savez, biti usvojen u Skupštini Srbije.

"Pre nego što smo podneli zahtev skupštini razgovarao sam i sa (predsednikom Srbije Borisom) Tadićem i (gradonačelnikom Beograda) Draganom Đilasom i dok nismo napravili konsenzus o predlozima nismo ni predali zakon na usvajanje", rekao je Dinkić televiziji B92 povodom sutrašnje skupštinske rasprave o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Više o ovoj temi pročitajte na našoj Biz stranici.

Podrška, amandmani, protivljenje

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija je rekla da su primedbe fiskalnog saveta utemeljene.

"Ako se prenosi više sredstava onda je pretpostavka da se prenosi i viša nadležnosti. Ovo je samo jedan korak u sledećim koracima mi ćemo tražiti ona rešenja koja će napraviti sklad između potreba lokalne samouprave i toga da se sačuva makroekonomska stabilnost", rekla je ona.

Ona je rekla da Srbija mora da uđe u proces decentralizacije sistematično i da su izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave samo jedan korak bliže kao i da će DS podneti amandmane na predložene izmene zakona i da će "pažljivo pratiti šta o njemu mogu da kažu oni kojih se zakon tiče".

Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS, navodi da bi "trebalo usvojiti zakon koji će značiti bolji materijalni položaj lokalnih samouprava".

"Kada je u pitanju osporavanje, lično mislim da je to nedostatak i slabost na koji smo i ranije ukazivali", dodao je Čolaković.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je novinarima da je LSV dala potpis da se taj predlog izmena zakona nađe na dnevnom redu jer je to pitanje, naveo je, bitno za dalju demokratizaciju ali da "ne vidi da se tu radi o istinskoj decentralizaciji".

"Decentralizacija nije dati više novca lokalnoj samoupravi, nego dati više ovlašćenja srednjem nivou vlasti koji se ovde uopšte ne pominje. Nije region opština Svilajnac, nije region opština Alibunar, nego je region recimo AP Vojvodina i to je ceo problem", rekao je Čanak.

Kritikujući predlog zakona, opozicija navodi da Srbiji nisu potrebni novi regioni i gomilanje administracije već suštinska decentralizacija.

Projekat regiona je demagoški i veoma štetan i vladajuća koalicija ovom raspravom plaća Dinkićevu poslušnost, poručuju iz Liberalno demokratske partije.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović rekao je da je Srbiji potrebna decentralizacija ali da je predloženo rešenje lidera URS Mlađana Dinkića "besmislen zakon koji kompromituje ideju decentralizacije".

On je naveo da se u decentralizaciju ne može ući neodgovorno "kao prilikom podele akcija" i da LDP neće pristati na politiku koja će

prevariti milione građana jer će, naveo je, finansijski sistem zemlje biti ugrožen.

LDP navodi i da bi umesto Dinkićevog projekta trebalo početi ustavne reforme u okviru koje će se utvrditi prava i obaveze opština u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.