Petrović: Predlog URS loš za budžet

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Predlog URS loš za budžet

Beograd -- Zakon o decentralizaciji koji predlažu URS povećao bi budžetski deficit ove godine za oko 10 milijardi dinara, a u 2012. za 40 milijardi, kaže Pavle Petrović.

"Za sada ovaj zakon ne donosi nikakav sistematski plan koji bi pokazao kako bi se transferom funkcija sa republike na lokalne zajednice taj deficit pokrio i to je osnovni nedostatak ovog predloga", rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Prema njegovim rečima, ako se taj nedostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne otkloni to bi moglo da izazove značajno povećanje deficita, javnog duga i makroekonomsku nestabilnost.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče da se još traga za načinom da predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava ne ugrozi finansijsku stabilnost zemlje. Tadić je dan ranije odbacio inicijativu za decentralizaciju kao "ad hok akciju u predizborno vreme" i rekao da je o tom pitanju razgovarao i sa predstavnicima vladajuće koalicije i opozicije.

Petrović je naveo da u Predlogu zakona o decentralizaciji koji je podnet skupštini ne postoji ništa o rashodnoj strani.

"Mi analiziramo predlog koji je podnet i u tom predlogu se kaže da će se 80 odsto poreza na plate preneti na lokalni nivo, ali se ne kaže uopšte kako će taj deficit na republičkom nivou da se pokrije", naveo je on.

Da bi taj predlog bio kompletan neophodno je da bude praćen odgovarajućom listom koje funkcije će sa republike preneti na lokalni nivo i samim tim nadoknaditi ova rupa od 40 milijardi dinara.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milojko Arsić rekao je, na predstavljanju najnovijeg broja stručnog časopisa Kvartalni monitor, da se potreba za decentralizacijom ne može ignorisati ali da ona ne sme da ugrožava finansiranje države.

Prema njegovim rečima, decentralizacija treba da unapredi efikasnost države i prenošenje funkcija i sredstava na lokalni nivo, a vrši se postepeno i uz temeljnu pripremu.

Kao moguće korake u decentralizaciji Arsić, koji je i jedan od autora Kvartalnog monitora, naveo je vraćanje imovine lokalnim zajednicama, vraćanje nenamenskih transfera na 1,7 odsto BDP-a, povećanje izvornih prihoda lokalnih samouprava i promenu njihove strukture - povećanje poreza na imovinu i smanjenje taksi.

Povećanje administrativnih kapaciteta lokalnih vlasti i politička decentralizacija kao i prenošenje dodatnih funkcija na lokalni nivo takođe su koraci usmereni u pravcu decentralizacije, dodao je on.

URS je u ranijim saopštenjima tvrdio da njihov predlog zakona neće dovesti do povećanja konsolidovanog deficita države, već samo do funkcionalnije i pravednije preraspodele već postojećeg novca, sa republičkog nivoa ka gradovima i opštinama, pri čemu će najviše dobiti najmanje i najsiromašnije opštine. "Predlog URS-a koji omogućava suštinsku decentralizaciju je fiskalno neutralan", ističe URS, uz objašnjenje da taj predlog predviđa značajno veće prihode lokalnim samoupravama, što će im konačno omogućiti samostalnost u finansiraju najvažnijih lokalnih projekta, za koje danas imaju dovoljno ovlašćenja, ali nedovoljno novca. URS smatra da će, s druge strane, država imati manje prihode, ali isto tako i manje rashode.

Arsić je ukazao da povećanje učešća lokalnih zajednica u porezu na zarade smanjuje prihode države za 1,5 odsto BDP-a, za koliko se povećava i fiskalni deficit.

Prenošenje finansiranja lokalnih projekata na lokalni nivo smanjuje fiskalni deficit za 0,4 do 0,5 odsto BDP-a ali deficit i dalje ostaje 1,5 odsto BDP-a što je iznad ciljanog nivoa u narednoj godini, kazao je on.

Poslanici Skupštine Srbije sutra na trećem vanrednom zasedanju treba da raspravljaju o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, na inicijativu Ujedinjenih regiona Srbije (URS). Predlog da se na dnevni red stavi inicijativa URS-a za decentralizaciju podržala su 122 poslanika vladajuće koalicije.

Prema predlogu URS-a, izmenama Zakona veći deo prihoda od poreza na zarade, i to 80 odsto umesto dosadašnjih 40 odsto, ostajao bi opštinama i gradovima, kako bi imali veću finansijsku samostalnost.

Uvodi se i takozvani transfer solidarnosti prema kojem Beograd ne bi dobijao transfer iz republičkog budžeta, jer bi se on preusmeravao svim nerazvijenim opštinama u Srbiji.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda Bogdan Lisovolik upozorio je da bi usvajanje predloga URS-a za decentralizaciju zemlje uvećalo deficit državnog budžeta.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je vladajuću koaliciju da sa dnevnog reda sednice Skupštine Srbije skine predlog URS-a o decentralizaciji koji bi, naveo je, "prouzrokovao manjak u republičkom budžetu od 43 milijarde dinara".

I u SKGO se predomislili

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) saopštila je da su "razjašnjene pojedine nedoumice" u vezi sa predlozima zakona koji se odnose na lokalnu samoupravu i decentralizaciju i da odlaganje skupštinske rasprave o tim predlozima u ovom trenutku nije potrebno.

SKGO je juče u pismu predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović zatražila da se odloži sednica koja bi trebalo da počne u sredu, 15. juna, kako bi u širokoj javnoj raspravi bile otklonjene sve nedoumice u vezi sa predloženim rešenjima decentralizacije.

U međuvremenu su, kako je saopšteno, obavljene konsultacije na kojima se razjašnjene pojedine nedoumice u vezi sa ovim predlozima.

Stalna konferencija je saopštila da će u skladu sa mogućostima, aktivno učestvovati u razmatranju predloga propisa u vezi sa lokalnom samoupravom i decentraliazacijom i izneti predloge za njihovo unapredjenje.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ješić: Dinkićev predlog dobar

Izvor: B92, 14.Jun.2011

Beograd -- Gradonačelnik Inđije Goran Ješić kao glavni razlog protivljenja opozicije predlogu o decentralizaciji navodi činjenicu da je predlog došao od Mlađana Dinkića...On je, gostujući u Kažiprtsu B92, rekao da partije po pravilu glasaju za predlagača, a ne za sam predlog zakona...Bojazan...

Nastavak na B92...

Skupština razmatra predlog URS-a

Izvor: B92, 14.Jun.2011

Beograd -- Skupština Srbije bi trebalo da počne raspravu o finansiranju lokalnih samouprava po predlogu URS-a. Mlađan Dinkić uveren da će predlog biti usvojen...Opštinama bi umesto dosadašnjih 40 odsto trebalo da ide 80 odsto prihoda od poreza na zarade...Stručna javnost i MMF ocenjuju da ovaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.