Izvor: S media, 22.Sep.2012, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava DS-URS: "Prljava kampanja" ili "cunami u budžetu"

U oštroj polemici poslanika DS i URS u Skupštini Srbije demokrate su danas kritikovale povećanje PDV i "prljavu kampanju" koja se, kako tvrde, protiv njih vodi u medijima oko trošenja budžetskog novca, dok su poslanici URS odgovorili da je povećanje PDV bilo neophodno, jer je kroz budžet prethodnih meseci "prošao cunami".

Ceo prepodnevni deo debate o amandmanima na paket od 24 zakona namenjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << fiskalnoj konsolidaciji "presecale" su oštre pomenike, među kojima i ona između DS i URS oko povećanja PDV, ali i sredstvima koja su potrošena za akcje u oblasti životne sredine.

Poslanik DS Janko Veselinović kritikovao je povećanje PDV sa 18 na 20 odsto i zatražio usvajanje amandmana DS, kojim je predviđeno da stopa tog poreza ostane ista.

"Ovaj opredlog zakona rezultat je partizacije i potrebe da se namiri ova velika koalicija, rezultat činjenice da se postavljaju novi partijski direktori i da broj činovnika neće biti smanjen", ocenio je Veselinović.

On je dodao da bi imao razumevanja kada bi bi sredstva od povećanja PDV išla u prave namene i za potrebe najugroženijih građana, ali da izražava sumnju pošto ta sredstva idu u "još nepoznate svrhe".

Na to je replicirao šef poslanika URS Vladimir Ilić, koji je rekao da je povećanje stope PDV bila i ideja prethodne vlade, ali da je dobro što je ona nije sprovela u delo, jer bi sredstva od naplate "završila na skupe stanove, jahte ili penthaus".

Kako je naglasio, činjenica da je PDV morao da bude povećan govori o tome da je u prethodnom periodu napravljena budžetska rupa koja ni na koji drugi način nije mogla da se pokrije.

"Mnogi ministri prethodne vlade su neuporeduivo bogatiji nego na početku mandata te vlade", rekao je Ilić navodeći da niko nije srećan zbog povećanja PDV, ali da je bilo neminovno, kao i da je važno da osnovne životne namirnice neće pretrpeti promenu stope i da to ide u pravcu zaštite građana koji su ugroženi.

U polemiku se umešala i Ilićeva stranačka koleginica Slavica Saveljić, koja je rekla da je povećanje stope samo odgovor na "cunami" koji je prošao kroz budžet.



Polemika i oko cene bilborda



Polemika demokrata sa poslanicima URS nastavljena je i oko troškova za akcije iz oblasti zaštite životne sredine povodom pisanja pojedinih medija o nenamenskom trošenju novca, kao i da je jedan bilbord plaćen 500.000 evra.

Tako je Veselinović rekao da su potrebna sredstva da bi se Srbija očistila, kao i da se građani edukuju i da smatra da su sredstva namenski potrošena.

"Na svaki kilometar u Srbiji bi trebalo da stoji bilbord - ne bacaj smeće, čoveče. To bi bilo jeftinije nego da se čiste reke i priroda kasnije", rekao je Veselinović, na šta je reagovao Ilić navodeći da je problem "što nije očišćena Srbija, nego njen budžet".

Poslanik DS i bivši ministar životne sredine Oliver Dulić rekao je da se vodi prljava kampanja u nameri da se svi oni koji su nešto uradili za zemlju prikažu kao lopovi i kriminalci i da za to služi i skupštinska govornica i, kako je kazao, "lažljivi mediji".

"Gde je taj bilbord koji košta 500.000 evra, kada je plaćen sa kojih sredstava budžeta, ko ga je platio i potpisao", upitao je Dulić.

(Tanjug)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.