Politika na Univerzitetu

Izvor: Medijski istraživački centar, 21.Okt.2011, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika na Univerzitetu

Održavanje tribine Ujedinjenih regiona Srbije (URS) u prostorijama Fakulteta umetnosti u Nišu ozbiljan je atak na autonomiju Univerziteta, ocenio je danas niški odbor Liberalno demokratske partije. 
'To je nedopustiv čin promovisanja takozvane „proevropske” partije. Potpuna prepotentnost i usiljenost političkih partija dostiže vrhunac. Nema više pardona ni prema visokoškolskim institucijama', >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << rekla je portparol niškog odbora LDP Sanja Jeftić.
Niški liberali navode da će zatražiti od dekana svih fakulteta u Nišu da toj partiji izdaju salu za političku tribinu pod nazivom: Politika na fakultetima, da ili ne?
'Ovaj postupak nije ismevanje visokoškolskih institucija u Nišu, koje inače uživaju visok ugled, nego ismevanje partijskih kadrovika i obesmišljavanje predizbornog ludila koje poput groznice već drma mnoge partije', ocenio je LDP.
Tribina URS na fakultetu

Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije i republički poslanik Branislav Jovanović ipak je medijima izjavio da Zakon o visokom obrazovanju i autonomija univerziteta „nisu suštinski prekršeni“ održavanjem tribine URS u prostorijama Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.
'Reč je o sali Mesne kancelarije „Ratko Pavlović“ koja je pre nekoliko godina pripala Fakultetu umetnosti. Ona nije klasičan fakultetski prostor, fizički je izdvojena od sedišta fakulteta i u njoj se ne održava nastava već se koristi za koncertne aktivnosti. Iznajmili smo je za stranačku tribinu, kao što u te svrhe iznajmljujemo i salu Narodnog pozorišta ili Simfonijskog orkestra. Nije prvi put da se upravo u tom prostoru, kao i drugim prostorima u gradu predviđenim za kulturne delatnosti, održavaju stranački skupovi. Tim pre što je veliki broj mesnih kancelarija u Nišu bez adekvatnih sala za stranačke tribine, pošto su u njima smeštene policijske ispostave, apoteke ili ambulante', rekao je Jovanović, koji je i kandidat URS za gradonačelnika Niša.
Dekan državnog Fakulteta umetnosti Dragoslav Aćimović rekao je da ga je „neko pozvao i rezervisao salu na najviše dva sata za tribinu, bez stranačkih obeležja, na kojoj će govoriti gospođa Kalanović“. On je kazao da fakultet ne daje prostor na upotrebu strankama, ali da je „bilo glupo da zapitkuje“ kada ga neko zamoli za održavanje tribine na kojoj će govoriti osoba koja je medijski vrlo zastupljena.
Ustav Srbije, inače, garantuje autonomiju univerziteta, visokoškolskih i naučnih ustanova, a Zakon o visokom obrazovanju zabranjuje „političko, stranačko ili versko organizovanje i delovanje na visokoškolskoj ustanovi“.
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

Politika na fakultetu

Izvor: JuznaSrbija.info, 22.Okt.2011, 03:31

Povodom održavanja politički inspirisane tribine od strane Ujedinjenih regiona Srbije, u prostorijama Fakulteta umetnosti u Nišu, LDP Niš je ukazala na to da ovo predstavlja ozbiljan atak na autonomiju univerziteta, i kao takav, nedopustiv čin promovisanja ove takozvane..

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.