LDP protiv decentralizacije

Izvor: RTS, 29.Maj.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP protiv decentralizacije

Liberalno demokratska partija odbacuje ideju o decentralizaciji Srbije, kako predlaže URS, jer se pretvara u jednokratni predizborni projekt, naveo poslanik LDP-a Zoran Ostojić. Predlog da se gradonačelnici biraju direktno je brzoplet, kaže Ostojić.

Liberalno demokratska partija zatražila je da se u razradu ideje o decentralizaciji Srbije otvori široka raspava i da se u nju uključe ozbiljne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << institucije i stručnjaci, kao i autentični predstavnici lokalnih samouprava, pre svih Stalna konferencija gradova i opština.

Poslanik LDP-a Zoran Ostojić je rekao u izjavi za medije da je ideja o decentralizaciji Srbije, na način na koji je nameće stranka bivšeg ministra Mlađana Dinkića, sve više preti da postane "jednokratni predizborni projekat.

Ostojić smatra da je model o decentralizaciji koji predlaže Dinkićeva partija "nedovršen i ne pruža ključne odgovore na pitanja kako treba da bude uređena Srbija".

Za LDP je decentralizacija vrlo ozbiljno pitanje, zbog kojeg je ta stranka vodila i antireferendumsku kampanju protiv postojećeg Ustava, rekao je Ostojić i dodao da LDP ne može da podrži ambiciju da se, kroz agresivnu predizbornu kampanju, nametne nerazrađen model decentralizacije.

Ostojić ističe da je LDP raspoložen da razgovara o konkretnim rešenjima decentralizacije, ali navodi da je do sada bilo svega nekoliko neodređenih teza i uporno ponavljanje ideje da će problem opština rešiti neposredan izbor gradonačelnika ili parcijalna poreska preraspodela.

Smatra i da je predlog da se gradonačelnici biraju direktno - brzoplet, i navodi da je ranije polovina opština, primenjujući takvo rešenje, bila u konstantnoj blokadi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.