Dinkić očekuje podršku u Skupštini

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić očekuje podršku u Skupštini

Beograd -- Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je peticiju te stranke za decentralizaciju Srbije do sada podržalo 85.000 građana.

On je dodao da za izglasavanje zakona koje predlaže URS očekuje apsolutnu većinu u Skupštini Srbije.

Dinkić je u Beogradu, gde je nastavljena akcija prikupljanja potpisa, rekao da će u narednim nedeljama razgovarati sa svim parlamentarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strankama o podršci predlozima za vraćanje imovine lokalnim samoupravama i direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština.

"Verujem da ću dobiti podršku, jer svi ovi predlozi poboljšavaju stanje u opštinama i gradovima", rekao je Dinkić i najavio da će URS predloge zakona kojima URS to predlaže uputiti Skupštini Srbije početkom juna.

On je dodao da će odborničke grupe URS širom Srbije predložiti da lokalni parlamenti takođe razmatraju te predloge, a da će se već narednog četvrtka to desiti u Kragujevcu.

Dinkić je naveo da akcija URS za decentralizaciju Srbije nije deo predizborne kampanje te stranke, budući da je njihova namera da se ti zakoni usvoje do leta, do kada, kako je rekao, izbora sigurno neće biti.

Lider URS je istakao da je odziv građana za podršku peticiji URS više nego dobar, da do kraja vikenda očekuje podršku 100.000 građana, te da će akcija prikupljanja potpisa biti nastavljena sa više elana i energije.

Dinkić je objasnio da URS, što se Beograda tiče, predlaže da glavnom gradu Srbije ostane duplo više novca dobijenog od poreza na plate koje su zaradili Beograđani, ali da više ne dobija transfer iz republičkog budžeta, već da taj novac uputi siromašnim gradovima i opštinama.

Predlog URS je i da se iz beogradskog budžeta izdvaja više za beogradske opštine, odnosno da njima ide najmanje jedna trećina gradskog budžeta, a ne jedna osmina kako je to, tvrdi Dinkić, do sada bilo.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.