Dačić izbacio URS iz vlade

Izvor: Politika, 30.Jul.2013, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić izbacio URS iz vlade

Naprednjaci danas odlučuju – opstanak koalicije ili izbori. – Predsednik Nikolić podržao premijera Dačića. – Dinkić: Dačić je slagao, ponudili su mi da budem potpredsednik vlade

Iz neočekivane drame u završnici sage o rekonstrukciji vlade, sa Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem u glavnim ulogama, sledi samo jedan siguran zaključak – vladajuća koalicija je ugrožena. Otuda i savetodavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << apel od predsednika Tomislava Nikolića upućen posebno naprednjacima – za izbore uvek ima vremena, ubrzano okončajte rekonstrukciju. Predlog sa Andrićevog venca, ne eksplicitan ali sasvim jasan, glasi da vlada nastavi dalje bez Dinkića i Ujedinjenih regiona Srbije.

Epilog se očekuje danas. Predsedništvo Srpske napredne stranke treba da odluči šta će i s kim će dalje. Premijer Ivica Dačić im je uputio jasan poziv: idemo dalje bez URS-a, a ako nećete tako onda idemo na izbore ili formirajte neku novu koaliciju bez socijalista. Dačić je pomenuo i moguću novu formaciju koju bi činili SNS i Demokratska stranka, što je član Predsedništva DS-a Vladimir Todorić brže-bolje, u izjavi za Betu, odbacio kao mogućnost.

Tako se ono što je počelo kao priča o temeljnoj prepravci vlade koja samo treba da obezbedi novu energiju i adekvatnije ljude za nove ciljeve koje su lideri koalicije projektovali za naredni period, završilo juče kao oštar okršaj SPS-a i URS-a, u kome zamalo da kao kolateralna šteta strada Rasim Ljajić. A SNS se ceo dan držao po strani, kao da nema nikakve veze sa celom tom pričom i kao da sve zavisi samo od Dačića i Dinkića, dva koaliciona partnera koja su praktično kao jedinstven blok ušli u ovu vladu.

Objašnjenje kako se dogodilo da se od medijskih spekulacija po kojima prvi potpredsednik vlade i lider naprednjaka Aleksandar Vučić želi da izgura URS iz vlade, stigne dotle da Dačić kaže da nikako ne može da radi dalje sa Dinkićem, moglo bi se potražiti i u onome što je lider URS-a juče otkrio o trojnim razgovorima iza zatvorenih vrata u Nemanjinoj 11. Po toj verziji događaja, Dačić se plaši izbora, želi da ostane premijer „bar još neko vreme”, a odlazak URS-a je uslov za to.

Tom objašnjenju blisko je ono što misli profesor Vladimir Goati, koji je juče za Betu ocenio da je Dačić odluku o izlasku URS-a iz vlade najverovatnije doneo u dogovoru sa SNS-om. Goati je rekao da je u vladi koju predvode SPS i SNS prestala potreba za URS-om, koji je pre godinu dana u vlast uveden kako bi se razbila slika o crveno-crnoj koaliciji.

On je dodao da ne veruje da su socijalisti Ivice Dačića bez podrške SNS-a doneli odluku o izlasku stranke Mlađana Dinkića iz vlade. „Ovde je samo reč o podeli uloga”, rekao je Goati.

Ako je zaista reč o podeli uloga, onda i saopštenje sa Andrićevog venca, prosleđeno medijima i pre kraja sinoćnjeg sastanka Tomislava Nikolića sa Dačićem i Vučićem, može poslužiti kao alibi naprednjacima da prihvate ono što je zvučalo kao premijerov ultimatum i puste URS niz vodu.

Iskrice su, međutim, juče sevale i između socijalista i naprednjaka. Po onome što je rekao Dinkić, reklo bi se da je Vučić bio na njegovoj strani. Dačić je najpre pozvao SNS da nastave zajedno da rade u Vladi Srbije bez obzira što, kako je naveo, nisu imali potpuno iste stavove o rekonstrukciji vlade. A predsednik republičke skupštine Nebojša Stefanović (SNS) je to potvrdio, navodeći juče na B 92 da su naprednjaci tokom ovih pregovora imali „donekle različit stav od predsednika vlade”. Potom je Stefanović, na Dačićevu opasku s kim mogu da prave novi savez, podsetio Dačića ko je u koaliciji sa DS-om u Beogradu.

B. Baković

objavljeno: 30.07.2013
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.