Vlast pozdravlja hapšenje, radikali najavljuju protest

Izvor: Politika, 27.Maj.2011, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast pozdravlja hapšenje, radikali najavljuju protest

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je hapšenjem Ratka Mladića uklonjena najveća prepreka u procesu evropskih integracija.

„Ovo je i dokaz da su sve nadležne institucije ozbiljno radile svoj posao. Srbija je jasno pokazala da je privržena pravdi i poštovanju vladavine prava”, naveo je Cvetković u izjavi dostavljenoj medijima.

Predsednica Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića pokazatelj da Srbija, kao pravna država, poštuje sopstvene zakone, uključujući i saradnju sa Haškim tribunalom.

Zamenica šefa poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije Suzana Grubješić izjavila je da je to dokaz spremnosti države da ispuni sve preuzete međunarodne obaveze, kao i one iz domaćeg zakonodavstva.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je bio „potpuno iznenađen” hapšenjem Ratka Mladića, ali je objasnio da sada nije trenutak za stranačke reakcije, „nego za reakcije naroda i države“. On smatra da je „trenutno to sve zaista nezgodno i neprijatno” i da je predsednik Srbije dužan mnoge odgovore i da nije dovoljno da samo saopšti da je posao urađen. „Videćemo. Mnogo je tu pitanja koje treba postaviti: ko je to juče tog čoveka video i prepoznao. Da li je, možda, Srbija sve vreme znala gde se nalazi Ratko i šta je to odlučilo da baš danas bude uhapšen.”

U Demokratskoj stranci Srbije smatraju da će se „pritisci na Srbiju i srpski narod nastaviti i pojačati, i to pre svega u pravcu uspostavljanja dobrosusedske saradnje sa Kosovom na osnovu modela dve nemačke države”. „Nažalost, nastaviće se pritisak i na Republiku Srpsku sa ciljem centralizacije BiH, kao i pritisci na SPC u Crnoj Gori”, naveo je portparol Petar Petković.

Najoštriji u osudi ovog čina bio je zamenik predsednika SRS Dragan Todorović koji je rekao da je ovo jedan od najtežih trenutaka u istoriji Srbije i dodao da Mladića vidi kao simbol srpskog vojnika i oficira, sposobnog i hrabrog. On smatra da će Mladićevo hapšenje imati posledice i po Republiku Srpsku i da „neće ostati nekažnjeno”. Todorović je pozvao građane da „zapamte taj trenutak i na sledećim izborima ne pruže podršku onima koji su to uradili” i najavio da će on predložiti da se organizuje protest protiv hapšenja, i da se „mirnim demonstracijama pokaže neslaganje sa ovim gnusnim činom”.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je hapšenjem „okončano desetogodišnje mučenje i agonija“ i čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću što je završio ono što je u nemogućim uslovima počela vlada Zorana Đinđića. „Izvođenje Mladića pred sud nije samo satisfakcija za žrtve, nego i prilika da se sa našeg društva skine teška hipoteka pod kojom živimo više od 15 godina”, poručio je Jovanović.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da hapšenje predstavlja oslobađanje Srbije. „Time se širom otvaraju vrata evropskoj i demokratskoj budućnosti naše države i naroda. Istovremeno se zatvaraju vrata političkom usponu retrogradnih snaga, koje su već uveliko vraćale Srbiju unazad, u tragične devedesete godine”, ocenio je Drašković.

„Hapšenjem Ratka Mladića Srbija je posle dvadesetak godina završila sa prošlošću i ima sve uslove da se okrene budućnosti“, smatra predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji veruje da ćemo sad moći da se „punim kapacitetom okrenemo poboljšanju kvaliteta života građana, modernizaciji i demokratizaciji Srbije“.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je rekao da Srbija nedvosmisleno pokazuje da je spremna da se suoči sa prošlošću, ostavi iza sebe najtragičnije poglavlje svoje bliže istorije i da je odlučna u pogledu svoje evropske budućnosti”.

B. M.

objavljeno: 27.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.