Raste broj evropskih zemalja koje priznaju Gvaida za predsednika

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj evropskih zemalja koje priznaju Gvaida za predsednika

Deset evropskih zemalja priznalo je opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele i pozvalo ga da raspiše nove predsedničke izbore. Nemačka, Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska, Litvanija, Holandija,Austrija i Portugalija odlučile su se na taj potez pošto je istekao rok od osam dana koji su evropske zemlje dale predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše nove predsedničke izbore, što je on odbio.  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je danas Gvaida, tokom posete Japanu, "legitimnim privremenih predsednikom", navodi AP. 

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je na Tviteru da Francuska priznaje predsednika parlamenta Huana Gvaida kao privremenog predsednika dok se ne odrze novi izbori. 
"Venecuelanci imaju pravo da se slobodno i demokratski izraze. Francuska priznaje Gvaida kao privremenog predsednika da sprovede izborni proces", naveo je Makron. 
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc objavio je odluku te zemlje da prizna Gvaida kao privremenog predsednika u poruci na Tviteru na španskom jeziku, pošto je Maduro ignorisao ultimatum da raspiše nove izbore. 
Kurc je naveo da Gvaido ima punu podršku Austrije u naporima da ponovo uspostavi demokratiju u Venecueli. 
Holandski ministar spoljnih poslova Štef Blok rekao je da i ta zemlja priznaje Gvaida kao privemenog predsednika. 
"Period od osam dana za raspisivanje demokratskih i transparetnih izbora u Venecueli danas je istekao. Želimo sloboda i demokratija da se vrate u Venecuelu što je pre moguće", poručio je Blok na Tviteru. 
Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelson naveo je na Tviteru da i njegova zemlja priznaje Gvaida kao privremenog predsednika dok se ne održe slobodni i demokratski izbori.
On je, uoči sastanka sa šefovima diplomatija EU u Briselu, istakao da pozdravlja slične izjave ključnih partnera iz EU, najavivši da "sledi važno saopštenje EU", prenosi Rojters
EU vidi Gvaida kao legitimnog privremenog predsednika
Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom rekla je da Evropska unija vidi Gvaida kao legitimnog privremenog predsednika Venecuele. 
"U aktuelnoj situaciji, mi podržavamo i smatramo Gvaida legitimnom privremenim predsednikom", rekla je Valstromova za švedski radio. 
Valstromova je istakla da je EU, koja bi trebalo da kasnije danas objavi saopštenje, ujedinjena u odbacivanju rezultata prošlogodišnjih izbora i uvođenju novih sankcija, kada to bude bilo prikladno. 

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant istakao je da Maduro nije raspisao predsedničke izbore u datom roku od osam dana. 
"Tako da Britanija, zajedno sa evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsednika dok ne budu održani verodostojni izbori", naveo je Hant na Tviteru. 
Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele priznao je i španski premijer Pedro Sančez, navodeći da su toj zemlji potrebni slobodni i fer izbori "što je pre moguće".
"Priznajem predsednika venecuelanske skupštine, gospodina Huana Gvaida, kao privremenog predsednika Venecuele", rekao je Sančes. 
Ministar spoljnih poslova Portugalije Augusto Santoš Silva rekao je da u Venecueli oko milion stanovnika ima pasoš neke evropske zemlje. Neke evropske zemlje koje podržavaju Gvaida oformile su Međunarodnu kontakt grupu osam evropskih i četiri latinoameričke države čiji je cilj rešavanje krize u Venecueli a prvi sastanak biće održan u Urugvaju u četvrtak.
SAD žele da vrate vreme marionetskih vlada 
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ostaje nepokolebljiv pred pritiscima Evropske unije i optužuje SAD da pripremaju puč u njegovoj zemlji.

Maduro je povodom zahteva nekih evropskih zemalja da prepusti vlast lideru opozicije Huanu Gvaidu u intervjuu za španski TV kanal Seksta, koje je emitovan u nedelju uveče, izjavio da "ne prihvata ultimatume ni od koga", javlja AP.
Trampova administracija je takođe podržala Gvaida kada se proglasio za privremenog predsednika, 23. januara.
Dok su Francuska, Nemačka, Španija i druge članice EU priznale Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele, Rusija i Grčka podržale su Nikolasa Madura.
Rusija, koja podržava Madura, optužila je EU da se meša u unutrašnju politiku Venecuele, prenosi Bi-Bi-Si.
Druge članice EU, poput Grčke, podržale su Madura. Vladajuća levičarska partija Siriza u saopštenju navodi da podržava "zakonitog predsednika Venecuele, Nikolasa Madura".
Italijanska vlada sastavljena od Pokreta pet zvezdica i desničarske Lige podeljena je povodom ovog pitanja.
Maduro je odgovarajući na rok koji mu je EU postavila izjavio: "Mi ne prihvatamo ultimatume ni od koga. To je kao da sam ja rekao Evropskoj uniji dajem vam nedelju dana da priznate Republiku Kataloniju, a ako to ne uradite, preduzećemo mere''. Ne, međunarodna politika se ne može bazirati na ultmatumima. To je bilo u doba imperija i kolonija."
Upitan da li bi kriza u Venecueli mogla da pređe u građanski rat, izjavio je da niko ne može sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje i da "sve zavisi od severnog carstva (SAD) i njihovih zapadnih saveznika".
Predsednik Tramp izjavio je da upotreba sile ostaje opcija, nakon čega ga je Maduro upozorio da rizikuje da se ponovi Vijetnam.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠIRI SE SPISAK, ULTIMATUM ISTEKAO Šest evropskih država priznalo Guaida kao PREDSEDNIKA VENECUELE

Izvor: Blic, 04.Feb.2019

Evropske zemlje, među kojima su Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska i Austrija priznale su opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele i pozvale ga da raspiše nove predsedničke izbore.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.