Zajednička počast žrtvama ratnih zločina u Vojvodini

Izvor: Politika, 14.Nov.2012, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička počast žrtvama ratnih zločina u Vojvodini

Budimpešta – Predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, saglasili su se juče da je došlo vreme za prevazilaženje otvorenih pitanja u odnosima dveju zemalja, kao i za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i evrointegracija.

Domaćin je predsednika Srbije, koji boravi u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, dočekao uz najviše državne počasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ispred Palate „Šandor” u Budimu, a predsednici su posle susreta najavili da će se uskoro zajedno pokloniti žrtvama zločina počinjenih u Novom Sadu 1942. godine i širom Vojvodine 1944. i 1945. godine.

Predsednik Nikolić je istakao da je Srbija posle izbora održanih u maju odlučila da krene u susret svojim prijateljima – da rešava probleme koji su bili gurnuti pod tepih, prenosi Tanjug.

Rešavanje otvorenih pitanja, objasnio je Nikolić, omogući će da buduće generacije ne žive opterećene prošlošću, već da iskoriste sve potencijale saradnje. „Predsednik Ader i ja nismo opterećeni prošlošću, mi razmišljamo o budućnosti i zato smo odlučili da našim narodima uputimo simbolični poziv da žive novi život. Poklonićemo se senima, osudićemo one iz svog naroda koji su zločine počinili, a našoj deci otvoriti mogućnost da žive novi život”, rekao je Nikolić.

Osvrćući se naneke incidente novijeg datuma, Nikolić i Ader su istakli da će uložiti svoje predsedničke autoritete da se vređanja na nacionalnoj osnovi predupređuju i kažnjavaju.

Dvojica predsednika su veliku pažnju posvetila i procesu evrointegracija. Nikolić je konstatovao da je Mađarska, kao država proistekla iz stare evropske civilizacije, potrebna Srbiji na njenom evropskom putu, kao prijatelj i promotor članstva u EU.

Predsednik Ader je rekao da su uslovi za početak pregovora o članstvu u EU potpuno jasni i da očekuje da će Srbija ući u narednu fazu evrointegracija u kojoj će, kako je najavio, Mađarska pomoći Srbiji svojim iskustvima. „Mađarska će i u budućnosti pomagati Srbiji da što pre postane članica EU”, rekao je Ader.

Dvojica predsednika razgovarala su i o produbljivanju ekonomske i kulturne saradnje, kao i o mogućnosti boljeg povezivanja pograničnih područja i otvaranja novog graničnog prelaza.

Predsednik Ader je, izražavajući zadovoljstvo i zbog sve boljih kulturnih odnosa, najavio skoro otvaranje mađarskog kulturnog centra u Beogradu. Predsednik Srbije je podsetio na simbolični čin koji govori o nivou poverenja između dve države. „Mi smo u septembru organizovali aeromiting u Beogradu i da bismo dokazali kakvo je prijateljstvo među nama jedan mađarski ratni avion je doleteo iz Mađarske, izveo tačku i vratio se u Mađarsku, što je publika oduševljeno dočekala”, rekao je Nikolić.

Mađarski novinari interesovali su se za situaciju u Vojvodini posle nedavne odluke Ustavnog suda Srbije koja se odnosi na elemente autonomije te pokrajine, a Nikolić je istakao da ne postoje nikakvi zategnuti odnosi između Beograda i Novog Sada i da u Srbiji svi zakoni moraju biti saglasni Ustavu. „Ako nešto nije u skladu sa Ustavom biće promenjeno da bude u skladu sa Ustavom, a niko neće da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine”, rekao je Nikolić. „Ustav je nov i moderan, za njega su na referendumu glasali građani i on važi dok ne bude promenjen. Mi ćemo obezbediti Vojvodini da bude predstavljena u Briselu, samo na drugi način”, kazao je Nikolić.

objavljeno: 14.11.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.