Vujanović: Đukanović treba da bude predsednik ili premijer

Izvor: Politika, 24.Okt.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Đukanović treba da bude predsednik ili premijer

Predsednik Crne Gore želi da bude domaćin samita predsednika Crne Gore, Albanije, Srbije, Makedonije i Kosova

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Crnogorski predsednik Filip Vujanović rekao je da će na samit šefova država regiona, kojem je Crna Gora domaćin, pozvati predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a učestvovaće i kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Kako je kazao Vujanović, Crna Gora će do kraja godine biti domaćin samita >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednika Crne Gore, Albanije, Makedonije, Srbije i Kosova. Ukoliko Nikolić prihvati poziv biće to prvi skup na kojem će zajedno učestvovati predsednici Srbije i Kosova.

Upitan da prokomentariše mogućnost povratka lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na neku državnu funkciju, Vujanović je ponovio da Đukanović, kao nosilac izborne liste najjače stranke, treba da bude premijer ili predsednik države.

„Da li će to biti pozicija premijera ili predsednika države treba da bude stvar partijskog i njegovog ličnog opredeljenja. Ako je neko lider partije i ako taj lider nosi ono što je vrednost i poruka te partije, a on je, kao što znate, bio nosilac naše izborne liste, mislim da treba da preuzme državnu dužnost – da bude premijer ili predsednik države”, naveo je Vujanović. „Apsolutno nikad nisam čuo, od zvaničnika bilo koje države, a, eto, imam vrlo intenzivne kontakte i na vrlo visokom nivou da se, u bilo kojem smislu, saopštila bilo kakva primedba predsedniku DPS-a”.

Upitan da prokomentariše sopstvene planove za politički život, ukoliko Đukanović dođe na mesto predsednika države, Vujanović je rekao da ni sa najintimnijim prijateljima, ni sa članovima porodice o tome nije podelio mišljenje.

„Ja imam svoje viđenje državnih poslova i državnih obaveza u skladu sa onim što je potreba partije kojoj pripadam, države za koju obavljam dužnost, i što je potreba građana koji su me birali. Imam potrebu da svoj mandat završim, zato nisam bio raspoložen da skraćujem svoj mandat i dajem ostavku. Činilo mi se da to nije primereno u odnosu prema građanima”, rekao je on. „Šta će biti kada se raspišu izbori za predsednika države – videćemo. Ne mislim da je politička karijera ma kojeg pojedinca tako bitna da bi on opterećivao javnost time. Moram reći da sam impresioniran tim interesovanjem šta će biti sa mnom”.

----------------------------------------------------------------

Sporni deo himne

Budva – Na pitanja urednika medija iz regiona, Vujanović je rekao da Crna Gora i Srbija mogu pomoći jedna drugoj tako što će „razumeti jedna drugu”, prenosi Fonet. Odgovarajući na pitanje novinara „Politike” da li je njegovo zalaganje da se crnogorska himna skrati za dve strofe „flertovanje” s opozicionim biračkim telom, Vujanović je odgovorio da nikada ni sa kim nije koketirao po tom pitanju. „Jedan deo himne je sporan za jedan značajan deo građana Crne Gore i zato mislim da bi trebalo naći rešenje koje je prihvatljivo za sve građane i ukloniti stihove čiji autor sigurno ne pripada antifašizmu”.

Novica Đurić

objavljeno: 24.10.2012.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.