Vučić izneo dokaze o prisluškivanju

Izvor: RTS, 10.Nov.2012, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić izneo dokaze o prisluškivanju

Od 1. aprila do 8. novembra listinzi telefonskih poziva predsednika Srbije Tomislava Nikolića traženi četiri puta, rekao Aleksandar Vučić i najavio promene u policiji i promene zakona. U tom periodu, Nikolić se pominje u 103 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su od 1. aprila do 8. novembra ove godione u četiri navrata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << traženi listinzi telefonskih razgovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

U periodu od 2006. do 2012. godine za potrebe BIA i MUP izvađeno je ukupno 111.436 listinga, rekao je Aleksandar Vučić i objasnio da se puteme listinga, ne vide svi kontakti određenih osoba i delimični nadzor, već se dobija i kompletna struktura kretanja svakog čoveka, po baznim stanicama gde se nalazi.

Vučić je precizirao da se podaci o listinzima beleže od 2006. godine, dok se podaci i evidencija geografskog lociranja mobilnih telefona beleže od 2007. godine.

Aleksandar Vučić je rekao da je u periodu od 2002. do 2012. godine primenjeno 77.235 mera potpune kontrole telefonskih i internet komunikacija.

Vučić je agenciji FoNet i Televiziji B92 izneo dokaze na koji način su on i predsednik Nikolić prisluškivani, počev od 2009, kada je to bilo vezano za člana stranke Vladimira Đukanovića, novinara koji je, kako je rekao, bio "na merama". 

Poslednji slučaj prisluškivanja vezan je za izvesnog Zvonka M. za koga kaže da ga ne poznaje, a prisluškivan je i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, rekao je Vučić.

U periodu od 1. aprila do 8. novembra ove godine, Tomislav Nikolić se spominje u 103 B5 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema, precizirao je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je napomenuo da je Nikolić u tom periodu ostvario samo jedan telefonski kontakt sa licem iz Republike Srpske, inače zvaničnikom RS, prema kojem je primenjena mera.

U periodu od 1. aprila do 8. novembra ove godine Aleksandar Vučić se spominje u 84 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema, a evidentirane su njegove različite vrste komunikacija sa više posebno inostranih predstavnika.

U tom periodu postoje i četiri urađena listinga Nikolića i četiri listinga Vučića, pri čemu je za Nikolića bio jedan neuspešan pokušaj od kada je postao predsednik Srbije. Za Vučića je, pri tome, kako je dodao, bilo jedno uzimanje listinga od kada je postao potpredsednik Vlade Srbije.

Najveći problem u svemu tome je nedostatak regulative, ukazao je Vučić i objasnio da misli na normative, kao akte koji su niži od akata podzakonske snage i koji su ostavili pravnu prazninu.

Zbog toga su i MUP i BIA mogli da donose odluke o proširenju mera, napomenuo je Vučić, što se, kako kaže, neretko primenjivalo i primenjuje se na političare.

To ćemo morati da sprečimo ubuduće, kako izmenama Zakona o krivičnom postupku, tako i izmenama nekih drugih zakonskih i podzakonskih akata o čemu će se razgovarati i sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i ombudsmanom Sašom Jankovićem, rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade je ponovio da će zbog ovoga biti promena u policiji i poručio da "ljudi u Srbiji treba da znaju da imamo nameru da sprečimo svaku vrstu pogrešne upotrebe, namerno da izbegnem reč zloupotrebe, i rzo izmenimo zakonske propise".

Ne želimo da otežavamo posao BIA, MUP i svima ostalima, ali hoćemo da zaštitimo ljude od protivpravnog ponašanja bilo koga iz vlasti i bilo koga od predstavnika državnih organa, objasnio je Vučić i zaključio da je to najvažniji zadatak.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Nikolić prisluškivan 103 puta

Izvor: Večernje novosti, 10.Nov.2012

U periodu od 1.aprila do 8.novembra ove godine, Tomislav Nikolić se spominje u 103 B5 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema, izjavio je u subotu FoNetu i B92 prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.On je napomenuo da je Nikolić u tom periodu ostvario...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.