Vreme za nastavak dijaloga

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme za nastavak dijaloga

Ketrin Ešton poručila da su uoči nastavka dijaloga sa Prištinom pred Tomislavom Nikolićem teške odluke. Eštonova zna da u meni nema sagovornika za odnose sa Kosovom kao državom, navodi predsednik Nikolić. Pravo je vreme za nastavak dijaloga, poručuju iz Evropskog parlamenta.

Dan posle sastanka sa predsednikom Srbije u Njujorku, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton poručuje da Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << treba hrabro da se upusti u dijalog sa Prištinom i da su pred Tomislavom Nikolićem teške odluke. U saopštenju ističe da su koraci ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom od ključnog značaja za početak pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji.

Datum početka dijaloga još nije određen, ali se pripreme privode kraju. Rano je za preziciranje detalja, ali bar oko jedne stvari postoji konsenzus u međunarodnoj zajednici, Beogradu, pa i Prištini. Dijalog treba da počne.

"Pravo je vreme za nastavak dijaloga, odlaganje ne pomaže. Liderstvo mora da preuzme Brisel, od toga o kojim se pitanjima pregovara, zatim ko pregovara, o tome nismo još ništa odlučili, čekamo da se Ketrin Ešton, srpski i kosovski političari vrate iz Njujorka i ne mogu Vam reći kada će to početi jer to niko ne zna", kaže Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

U Srbiji se sležu utisci i pažljivo procenjuju sve što se čulo u Njujorku - da će pregovore na najvišem političkom nivou voditi Ketrin Ešton, a da će interese Srbije najverovatnije zastupati Vlada. Predsednik odbacuje ideju da se dijalog završi potpisivanjem sporazuma o dobrosusedskim odnosima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je posle sastanka sa Ketrin Ešton da "ona zna da u njemu nema dobrog sagovornika za odnose sa Kosovom kao državom".

"Ima dobrog sagovornika za život na Kosovu, za mir i bezbednost, blagostanje, za investicije, a za to da mi jednog dana budemo dobri susedi Kosovu i Metohiji ja nisam sagovornik za to, mislim da građani Srbije to dobro znaju", rekao je Nikolić.

"Ako procenim da se građani Srbije ne slažu sa ovim mojim stavom najlakše je da Srbija ide dalje svojim putem, a da ja shvatim da sam nešto pogrešio", poručio je predsednik Srbije.

Analitičari kažu da je i dalje mnogo nepoznanica koje bi trebalo da razreši državna platforma za dijalog.

"Da li je to podela o kojoj govori Ivica Dačić najglasnije, a neki drugi manje glasno. Ili je to zamrznuti status, a stranci ne žele da čuju za to jer ih jako nervira, ili je to mirenje sa činjenicom kosovske nezavisnosti. To je ono oko čega mi možemo da tražimo konsenzus narednih nedelja za tu platformu", rekao je analitičar Đorđe Vukadinović u emisiji Oko.

Posle Njujorka, državni vrh čeka sumiranje poruka i zahteva, obelodanjivanje državne platforme i, u svemu tome, očekivanja Srba sa Kosova i Metohije.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosmet, vreme za nastavak dijaloga

Izvor: RTS, 28.Sep.2012

Ketrin Ešton poručila da su uoči nastavka dijaloga sa Prištinom pred Tomislavom Nikolićem teške odluke. Eštonova zna da u meni nema sagovornika za odnose sa Kosovom kao državom, navodi predsednik Nikolić. Pravo je vreme za nastavak dijaloga, poručuju iz Evropskog parlamenta...Dan posle sastanka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.