Ujedinjeni za dobrobit čovečanstva

Izvor: Studio B, 26.Sep.2014, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ujedinjeni za dobrobit čovečanstva"

Efekti prirodnih nepogoda pogoršavaju krhku ekonomskusituaciju u Srbiji i jugoistočnoj Evropi i otežavaju borbuza smanjenje siromaštva, koje ostaje suštinsko pitanjedanašnjice, ukazao je Nikolić.

Srbija stoji ujedinjeno sa liderima celog sveta u akciji za dobrobitčovečanstva, naglasio je predsednik Srbije Tomislav Nikoliću govoru na plenarnoj sednici Generalne skupštineUjedinjenih nacija  i među goruće svetske izazoveuvrstio klimatske promene, globalnu bezbednost i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << smrtonosnezaraze velikih razmera.

Efekti prirodnih nepogoda pogoršavaju krhku ekonomskusituaciju u Srbiji i jugoistočnoj Evropi i otežavaju borbuza smanjenje siromaštva, koje ostaje suštinsko pitanjedanašnjice, ukazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, imamo istorijsku šansu da upostavimoodrživu energetsku politiku koja bi obezbedila značajnu globalnu akciju na polju politike klimatskih promena.

Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće, opšte saglasnosti o klimi, za sve naroda sveta, istakao je Nikolić i podsetio da je ove godine i sam bio svedok, a

njegova zemlja žrtva, izbijanja ekstremnih vremenskih nepogoda u Evropi.

Prirodne katastrofe, kao posledica klimatskih promena, nažalost, nisu mimoišle Srbiju, kao ni naše susede u regionu, rekao je Nikolić i naglasio da je Srbija bila, i ovih dana

je ponovo, izložena poplavama biblijskih razmera.

Nacionalni prioritet Srbije je postizanje održivog političkog rešenja za Kosovo i Metohiju, rekao je u

nastavku Nikolić i napomenuo da je za Srbiju "jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rešenje otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, pa i naše".

Srbija je opredeljena za održivo političko rešenje kroz dijalog sa predstavnicima privremenih institucija u

Prištini, koji uključuje interese srpskog, albanskog i ostalog stanovništva, objasnio je Nikolić.

Normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u velikoj meri doprinosi proces evropskih integracija, ocenio je Nikolić, koji očekuje da Evropska unija nastavi da podstiče dijalog i ispunjavanje dogovorenih obaveza.

Prema oceni Nikolića, Srbija je odgovorno i u predviđenom roku ispunila sve do sada preuzete obaveze implementacije Briselskog sporazuma.

Srbija je otvorena za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Prištinom na svim nivoima, istakao je Nikolić, ali se usprotivio smanjenju obima i mandata misije UNMIK.

U dogovorima sa privremenim institucijma samouprave u Prištini, napomenuo je Nikolić, Srbija polazi od premise da sva rešenja moraju da budu u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

"To se odnosi na pitanja statusa Pokrajine, položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva u Pokrajini, kao i zaštite verskog i kulturnog nasleđa Srba", precizirao je Nikolić.

On se založio za stvaranje optimalnih uslova za povratak interno raseljenih lica u svoje domove, što je ključni faktor u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U pitanju je 230.000 lica, koja ne smeju da budu zaboravljena, poručio je Nikolić i podsetio da u Srbiji živi 58.000 izbeglica, od čega 42.000 iz Hrvatske i 16.000 iz BiH.

Izbeglice zahtevaju osobitu pažnju UN i UNHCR, rekao je Nikolić i upozorio da njihovi problemi ne smeju da bude ignorisani.

Svaka ishitrena odluka po ovom pitanju bila bi pogrešna, predočio je Nikolić, jer bi mogla da naruši započete procese pomirenja u regionu, kao i fundamentalno pravo Srba da se vrate u svoje domove na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH.

Članstvo u EU je spoljnopolitički prioritet Srbije, naglasio je Nikolić i istakao da je, uprkos sopstvenim

izazovima i krizi proširenja, Unija najbolja zajednica evropskih država.

Srbiji je mesto u njenom članstvu, naglasio je Nikolić I dodao da je "jasan cilj kome stremimo izgradnja Srbije, kao respektabilnog člana porodice evropskih naroda".

Srbija se aktivno priprema da sledeće godine presedava OEBS, što će, prema rečima Nikolića, iskoristiti za podsticaj i jačanje međusobne saradnje država u regionu.

Srbija će dati sve od sebe da proces pomirenja, saradnje I međusobnog poštovanja u regionu bude sproveden u celosti I predsedavanje OEBS iskoristićemo i za promociju nastavka takvih procesa, rekao je Nikolić.

Duboko smo potreseni i uznemireni zbivanjima u Ukrajini, rekao je Nikolić i najavio "da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se pronađe mirno rešenje problema i da se razlike prevaziđu na miroljubiv način".

"Naša slovenska braća zaslužuju mir i spokojan razvoj, razume se uz poštovanje univerzalnih principa koji treba da važe za sve zemlje i narode, a jasno su definisani u Povelji UN", rekao je Nikolić.

Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao članice UN, i jednaku primenu međunarodnog prava za sve, istakao je Nikolić i podsetio "da su neke države Srbiji uskratile to pravo, priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije - Kosova i Metohije".

Prema rečima Nikolića, Srbija ima veliko političko iskustvo i lidersku hrabrost da u dijalogu sa prijateljima, partnerima, zemljama članicama UN, razgovara i doprinosi kreiranju rešenja za nesporazume koji prete da po ko zna koji put razjedine svet.

Srbija je iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji. Zbog toga jako dobro razume bezbednosne probleme sa kojima se svet u ovom trenutku suočava I najsnažnije osuđuje sve vidove terorizma, objasnio je Nikolić.

Srbija je spremna da razgovara o svim inicijativama koje doprinose jačanju uloge UN u borbi protiv ovog svetskog zla, rekao je Nikolić i istakao da je Srbija spremna da svojim iskustvom i znanjem doprinese jačanju kontraterorističkog kapaciteta drugih država.

Srbija nikada nije podržavala, i ne može podržati govor ultimatuma. Mi poštujemo i uvažavamo političke i ekonomske interese svih zemalja članica UN, dodao je Nikolić, i sa tih pozicija nastupamo i delujemo, štiteći naše nacionalne i međunarodne interese.

Prema njegovim rečima, Srbija najoštrije osuđuje zločine, a posebno brutalna ubistva koja čine pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država.

Takvi oblici terorizma predstavljaju jednu od najozbiljnijih pretnji po međunarodni mir i bezbednost, ukazao je Nikolić i poručio da je Srbija, više nego ikada, posvećena da podrži međunarodne napore u borbi protiv terorizma.

Ukazujući na brz razvoj ISIS, Nikolić je ocenio da je jedno od glavnih pitanja problem boraca iz inostranstva koje regrutuju terorističke organizacije, poput Islamske države i Al Kaide.

Prema istraživanjima londonskog Internacionalnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja, rekao je Nikolić, najvažniji regioni za regrutaciju stranih boraca izvan zapadne Evrope i Bliskog istoka su Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Na Balkanu, podaci o stranim borcima variraju: Albanija (do 140), i Bosna (do 60). Brojevi su nešto manji u Makedoniji (do 20), Srbiji (3), Bugarskoj (1), dok je u našoj pokrajini Kosovu i Metohiji čak do 150", precizirao je Nikolić i poručio da se tom problemu mora stati na put.

On je ukazao i na problem siromaštva u svetu i ocenio da pojačana nestabilnost zemalja u razvoju pokazuje da im je pomoć i dalje potrebna, i to pre svega kroz finansijsku podršku, razvoj novih tehnologija i obuku kadrova.

Za Srbiju je cilj iskorenjivanja siromaštva prioritet, ali su jednako važni i inkluzivno obrazovanje, zdravlje, rodna ravnopravnost, održiva energija, a posebno održivi ekonomski rasti i zapošljavanje, istakao je Nikolić.

Pokretanje ekonomije je misija kojoj ćemo posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodu, najavio je Nikolić, kako bismo obezbedili dobrobit za sve naše građane.

Srbija stoji ujedinjeno sa liderima celog sveta u akciji za dobrobit čovečanstva. To je odgovornost koju svi delimo, poručio je Nikolić, koji smatra da zajedno možemo postići mnogo više.

I to je razlog zbog čega stvaranje jedinstvenog, globalnog fronta oko ideje zajedničke sudbine i interesa čovečanstva treba da bude prvi korak koji mi, članice UN, moramo preuzeti na sebe u rešavanju novih svetskih izazova, zaključio je Nikolić

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.