Tomislav Nikolić u UN: Pregovori sa Kosovom da, nezavisnost ne!

Izvor: S media, 25.Sep.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomislav Nikolić u UN: Pregovori sa Kosovom da, nezavisnost ne!

Počelo je 67. zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku. Ove godine čak dvojica Srba obratila su se prisutnima na početku sednice. Prvo je predsedvajaući Vuk Jeremić otvorio sednicu, a posle predsednice Brazila i predsednika SAD govorio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije govorio je o Kosovu, osudio je napade na američka diplomatska predstavništva kao i nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ubistvo američkog ambasadora u Libiji.

Govor predsednika Nikolića možete pročitati OVDE.

Sednica iz časa u čas

17:15 Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije", poručio je predsednik Nikolić.

17:00 Posle pauze očekuje se obraćanje Tomislava Nikolića

16:25 Barak Obama počeo govor podsećanjem na ambasadora SAD u Libiji Krisa Stivensa koji je nedavno ubijen: Pomogao je libijskom narodu, tako da se svačiji život poštuje. Pomogao je u uspostavljanju novih institucija. Voleo je svoj posao, a ubijen je u gradu u čijem oslobađanju je pomogao, istakao je Obama.

16:05 Za govornicom Dilma Rusef, predsednica Brazila: Osuđujemo islamofobiju u evropskim zemljama. Osuđuejmo i napade na diplomatska predstavništva. Bliski istok je najveći izazov za svetsku bezbednost.

15:50 Generalna skupština se mora posvetiti agendi za period posle 2015. godine i zadatak ovog tela je da sprovede dogovoreno na konferenciji Rio+20, što podrazumeva i pripreme za iniciranje Visokog panela koji će početi sa radom na početku sledećeg zasedanja, naveo je Jeremić.

15:42 Prema mišljenju Jeremića, jedan od najvažnijih resursa za predupređivanje sukoba jeste održivi razvoj. On smatra i da Alijansa civilizacija UN nije dovoljno iskorišćena kao resurs za sprečavanje sukoba.

15:35 Govornicu preuzeo Vuk Jeremić: Moja zemlja, jedna od osnivača UN prošla je tokom devedesetih. Rešenje nekog međunarodnog spora može biti legitimno samo ukoliko se države odreknu jednostranih poteza i trajno ako se njegove odredbe dobrovoljno prihvate i sprovode u dobroj veri.

15:25 Izraelu mora da se obezbedi da živi u miru, a ne pod pretnjom raketama. Odbacujem najave mogućnosti napada jedne zemlje na drugu. Moraju da se nađu mirna rešenja, napominej Ban.

15:10 Vuk Jeremić najavio je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Mun je istakao da je ove godine primetna nejednakost u svetu, da vlade razvijaju smrtonosno oružje. Ovo je vreme za promene. Vreme nije na našoj strani, napominje Mun.

15: 05 Iako je sednica trebalo da počne u 15 časova (09.00 po lokalnom vremenu) prisutni se još uvek okupljaju.

(S media)

Foto: UN, Beta/AP
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.