Tomislav Nikolić četvrti predsednik Srbije

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomislav Nikolić četvrti predsednik Srbije

BEOGRAD -  Tomislav Nikolić kada sutra položi zakletvu pred poslanicima Narodne skupštine biće četvrti predsednik Srbije.

Srbija je od 1990. godine na ovamo imala samo tri ličnosti koje su bile izabrani predsednici države, Slobodana Miloševića u dva mandata, Milana Milutinovića i prvog demokratskog predsednika Borisa Tadića koga >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su građani dva puta birali na tu funkciju.

Do 1990. godine nije postojala institucija predsednika Srbije već je to bilo Predsedništvo, a još ranije, pre Drugog svetskog rata Srbija je bilo kao samostalna država ili u Jugoslaviji bila monarhija.

Prvi predsednik postao je Slobodan Milošević posle izbora decembra 1990. godine, a na tu funkciju je izabran i decembra 1992. godine, dok je najveće poverenje građana na izborima takođe u decembru, ali 1997.godine dobio Milan Milutinović.

Milutinović je na dužnost stupio januara 1998 i mandat mu je istekao decembra 2002. godine.

Srbija je zatim po starom izbornom sistemu počev od septembra 2002. godine imala više neuspelih pokušaja da na izborima dobije predsednika jer je tada kandidat za šefa države morao da dobije 50 odsto plus jedan glas kako bi postao predsednik Republike.

Tako je u tek u junu 2004, nakon ukidanja crenzusa 50 dosto plus jedan glas, na izborima pobedio Boris Tadić i u julu stupio na dužnost predsednika Republike, a Tadić je i na sledećim izborima januara 2008.godine ponovo pobedio Nikolića i po drugi put postao predsednik Republike.

Pobedom na majskim izborima ove godine Nikolić je postao tek četvrta ličnost koja će, nakon sutrašnjeg polaganja zakletve, biti izabrani predsednik Srbije.

Četiri ličnosti su u periodu od 2002. godine obavljale funkciju vršioca dužnosti predsednika Republike kao predsednici Narodne skupštine i to Nataša Mićić, Dragan Maršićanin, Predrag Marković i aktuelna predsednica srpskog parlamenta Slavica Ðukić Dejanović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.