Srbija spremna da tokom zime smesti do 6.000 izbeglica

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna da tokom zime smesti do 6.000 izbeglica

17.12.2015. -

Srbija je spremna da tokom zime primi i do 6.000 izbeglica, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi.

Nikolić je novinarima posle sastanka, kojem je prisustvovao i predsednik Makedonije Đorge Ivanov, rekao da je Evropska unija pohvalila ulogu Srbije u migrantskoj krizi, kao i da će naša zemlja nastaviti da se ponaša tako, bez obzira >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na to kakva i kolika će biti podrška EU.

„Na sastanku sam rekao da smo spremni, za razliku od Makedonije, da privremeno na određeni duži rok smeštamo migrante, posebno tokom zime. Da smo spremni 3.000 do 6.000 ljudi, pa možda i više migranata da primimo, kao i da nam za to treba pomoć“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, evropski komesar Johanes Han je rekao da za to vrlo brzo mogu da budu izdvojena sredstva.

Nikolić je rekao da je na sastanku bilo reči i o saradnji Srbije, Grčke i Makedonije, kao i o tome koliko se migranata može očekivati tokom zime u tim zemljama, odnosno koliko su dogovori Evropske unije sa Turskom uticali na smanjenje broja migranata.

Kako je rekao, sada u zemlju ulazi oko 5.500 migranata dnevno, veliki broj ljudi ima falsifikovana dokumenta, a „nešto se krupno dešava i sa krijumčarenjem ljudi“.

Nikolić je rekao da Srbija ostaje dosledna u tome da želi da zbrine sve ljude i da im pruži pomoć.

Predsednik Srbije je rekao da je na sastanku bilo reči o finansijskoj pomoći o kojoj bi trebalo da se izjasni Evropski parlament.

„Ja sam manje insistirao na ciframa koje ćemo dobiti, samo sam izneo probleme i rekao šta moramo da rešimo, a da li EU može da izdvoji sredstva ili ne, da li hoće ili ne, o tome će se razgovarati“, rekao je Nikolić i dodao da je očigledno da postoji dobra volja u Evropskoj komisiji.

„Tusk će o tome sutra obavestiti i Evropski savet, i on očekuje podršku za naše razgovore“, rekao je Nikolić.

Zašto bi Srbija reagovala negativno

Nikolić je rekao da mu je makedonski predsednik Ivanov čestitao na otvaranju prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, ali da su se dotakli i nekih spornih pitanja.

„Onda smo razgovarali o budućnosti, dokačili se prošlosti, a to znači da sam ukazao predsedniku Makedonije zašto nije bilo dobro to što je Makedonija glasala za Kosovo u Unesku, a on je meni rekao da nije dobro što je postavljena tabla na kojoj piše Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je Ivanovu odgovorio kako sve u vezi sa tablom može da kaže Evropskoj komisiji.

„Neka vam promene taj naziv, pa se onda ne ljutite. Tu prolaze Evropljani, oni treba da znaju u koju državu ulaze“, rekao je Nikolić.

Kako je primetio, onda su se „dokačili cara Dušana“, a onda prekinuli, jer su videli da to može da ode suviše daleko.

Na pitanje novinara da li će Srbija povući priznanje zvaničnog imena Makedonije, Nikolić je odgovorio:

„Srbija je ′98. prihvatila ime Makedonija, zatim je Makedonija priznala nezavisnost Kosova, a Srbija nije reagovala negativno. Potom je Makedonija glasala za Kosovo u Unesku, a Srbija nije reagovala negativno. Zašto bi sad reagovala negativno?“
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.