Srbija i Rusija će uvek biti na istoj strani

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Rusija će uvek biti na istoj strani

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Srbija i Rusija su uvek bile na istoj strani i tako će biti i ubuduće, rekao je predsednik Nikolić uručujući orden ruskom ministru odbrane.

Nikolić je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbija ima svoj put „jasan i opredeljen” i da je na tom putu potrebna pomoć celog sveta, ali da bi ga bilo teško izvesti da nije „ovakve Rusije - današnje Rusije”.

„Danas vas odlikuje Srbija”, rekao je Nikolić obraćajujući se ruskom zvaničniku.

On je naveo da prijateljstvo Šojgua prema Srbiji i njenom narodu nije zavislio od naših unutrašnjih odnosa niti je bilo sputavano.

Nikolić je Šojgua zamolio da prenese pozdrave predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom narodu i naglasio da su odnosi ušli u novu eru izgradnjom Južnog toka i kroz druge investicije.

Šojgu je razumeo kakva je pomoć Srbiji potrebna i da je osim negovanja poštovanja, ljubavi tradicije i onoga što dve zemlje vekovima spaja potrebno unapređivati i ekonomske odnose, ocenio je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da se nada da protiv uručenja ovog ordena neće imati nijednu reč da kažu ni oni koji, kazao je, budno motre da mu njemu lično nađu neku grešku.

Predsednik Srbije je rekao da su Srbija i Rusija uvek bolje sarađivale u ratu nego u miru i da je Šojgu taj način razmišljanja preokrenuo.

U mnogome je od vas zavisilo hoćemo li da uspostavimo mnogo dobre odnose i u miru, rekao je Nikolić obraćajući se ruskom ministru.

„Naša oružja su uvek dejstvovala zajedno”, rekao je Nikolić i dodao da se nada da više u svetu neće dejstvovati nikakvo oružje.

„Ali Srbija samo jedno zna, Srbija i Rusija su uvek bilo na istoj strani, tako je bilo, tako će biti i ubuduće”, poručio je Nikolić.

Zahvalivši se predsedniku Srbije za orden, Šojgu je istakao da smatra da mu je time ukazana velika čast.

On se takođe Nikoliću zahvalio i za odnos koji izražava kada govori o prijateljstvu Rusije i Srbije koje ima viševekovne korene.

Prema njegovim rečima, te korene je jako teško izvaditi i uništiti.

Šojgu je naveo i da je apsolutno siguran da je ovo odlikovanje „dostojanstven nastavak naših odnosa, kako među ljudima tako i među državama”.

On je rekao da će na dužnosti ministra odbrane koju je preuzeo krajem prošle godine uložiti sve napore za nastavak tih dobrih odnosa i da se oni razvijaju u skladu sa strateškim ugovorima koje su potpisali predsednici dve zemlje.

U obrazloženju za dodelu Ordena Šojguu, posebano se ističe njegov lični doprinos u pružanju svestrane materijalne pomoći i moralne podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Navodi se i da je Šojgu svojim profesionalnim zalaganjem dao izuzetan doprinos unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, posebno eknomsko-trgovinske saradnje Srbije i Rusije.

„Posebno je važno istaći njegov lični doprinos naporima da se zaštiti i pruži svestrana materijalna pomoć i moralna podrška srpskom narodu na KiM kao i u realizciji pomoći i saradnji sa Srbijom u oblasti vanrednih situacija, poplava, požara i slično”, navodi se u obrazlozenju.

Odlikovanje Šojgua, kako je još navedeno, predstavlja znak zahvalnosti i priznanja Srbije za njegovu višegodišnju posvećenost razvoju saradnje dveju zemalja, kao i za sve što je učinjeno za dobrobit i naših građana.

Obrazloženje za dodelu ordena pročitao je savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Predsednik Nikolić je u julu 2012. godine, doneo Ukaz o dodeli odlikovanja Šojguu za naročite zasuge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

U obrazloženju se podseća da je Šojgu 2012. godine imenovan za ministra odbrane, a da je pre toga bio ministar za poslove civilne zaštite, vanredne situacije i otklanjanja posledica elementarnih nepogoda.

Takođe je bio i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije.

Rodić i Šojgu potpisali Sporazum o saradnji u odbrani

BEOGRAD – Ministri odbrane Srbije i Rusije, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, potpisali su danas u Beogradu strateški Sporazum o saradnji u oblasti odbrane dve zemlje.

Nakon potpisivanja sporazuma, ruski ministar Šojgu je objasnio da taj sporazum reguliše i pitanje obuke oficirskih kadrova u školama u Rusiji, kao i učešće oficira u različitim vojnim vežbama.

Šojgu je naglasio da je dogovoreno jačanje odnosa generalštabova Rusije i Srbije, kao i saradnje u oblasti vojne industrije, koja je, prema njegovim rečima, dostigla nepristojno nizak nivo.

„Proteklih 15, a mogu reći i 20 godina, nivo saradnje se smanjio do drastičnog, mogu da kažem nepristojnog nivoa, i najbolje je da odnose u oblasti vojne industrije uredimo u najkraćem roku”, rekao je Šojgu.

On je dodao da očekuje dinamičnu i plodnu vojnu saradnju dve zemlje.

Rodić je u izjavi novinarima rekao da je u pitanju krovni dokument iz kojeg će nastati mnogi drugi dokumenti o vojnoj saradnji Srbije i Rusije.

„Treba znati da je reč o sporazumu koji posle 15 godina na novim osnovama reguliše međusobne odnose vojske Rusije i Srbije”, istakao je Rodić.

On je dodao da je sporazum logičan sled dešavanja u 2013. godini, pošto je u maju potpisana i Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje.

„Ovaj dokument bazira se na partnerskim odnosima i podrazumeva kontinuitet bez oscilacija ka zajedničkom cilju, a to je očuvanje mira u svetu”, rekao je Rodić i ukazao da je Šojgu prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Srbiju posle 14 godina.

Posetu Šojgua prati i veliki broj ruskih novinara, a nakon izjava dva ministra nije bilo omogućeno postavljanje pitanja.

Vučić sa Šojguom o jačanju bilateralne saradnje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom o nastavku bilateralne saradnje dve zemlje, potrebi poboljšanja ekonomske saradnje i investicijama u razvoj privrede u Srbiji.

Tema razgovora bila je i situacija na Kosovu i Metohiji, kao i rezultati nedavno održanih izbora, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Šojgu je istakao da će Rusija podržavati politiku Vlade Srbije i teritorijalni integritet Republike Srbije.

Vučić je tokom razgovora naglasio da Srbija poštuje svoj Ustav i skupštinsku Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, vojno-tehničkoj saradnji i modernizaciji srpske vojske.

Šojgu je Vučića obavestio o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Ruska Federacija uvede 70 posto naoružanja najmodernije tehnologije.

Tema razgovora bila je i tešnja saradnja dve zemlje u obeležavanju 70 godišnjice oslobođenja Beograda i stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, dodaje se u saopštenju.

Rodić i Šojgu položili vence

Ministri odbrane Srbije i Ruske Federacije, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, položili su danas vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik ruskom vojniku.

Rodić i Šojgu najpre su položili venac na Spomenik oslobodiocima Beograda, nakon čega su intonirane himne Srbije i Rusije.

Ministri odbrane dve zemlje su nakon toga položili vence na Spomenik ruskom vojniku, a zatim se i upisali u knjigu žalosti.

Agencije

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić uručio orden Šojguu

Izvor: Blic, 13.Nov.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je uručio orden Srpske zastave prvog stepena ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu zahvalivši mu se što je "na vreme shvatio kako Srbiji treba pomoći"...Nikolić je izjavio da su Srbija i Rusija uvek bolje sarađivale u ratu nego u miru, a da je Šojgu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.