Srbija i Izrael, prijatelji zauvek

Izvor: RTS, 03.Maj.2013, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Izrael, prijatelji zauvek

Poseta predsednika Tomislava Nikolića Izraelu najavila novu eru u odnosima dve zemlje. Odnosi Izraela i Srbije zasnovani su na dubokoj solidarnosti i razumevanju jevrejskog i srpskog naroda, mi smo prijatelji oduvek i zauvek i ništa to prijateljstvo neće uzdrmati, kaže za RTS ambasador Josef Levi.

Posle posete Izraelu, tokom koje se sastao sa rukovodstvom te zemlje, sa predsednikom palestinske autonomije i patrijarhom Jerusalimskim i izraleskim privrednicima koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozvao da dođu i ulažu u Srbiju, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da su ga razgovori sa najvišim izraelskim zvaničnicima uverili u postojanost prijateljstva dve države i ulili mu nadu da će međusobni odnosi i dalje ići isključivo uzlaznom putanjom.

U intervjuu za Dnevnik RTS-a, ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi potvrdio je da je poseta najavila novu eru u odnosima dve zemlje.

Upravo ste se vratili iz Izraela gda ste učestvovali u zvaničnoj poseti predsednika Srbije. Šta biste nazvali njenim najvažnijim ishodom?

Levi: Bila je to sjajna poseta, vrlo uspešna, čak bih rekao i istorijska. Samom predsedniku Nikoliću, kao čoveku, to je bila prva poseta Izraelu. Mislim da je najvažniji ishod to što su lideri Izraela, naš predsednik Peres, premijer Netanjahu, predsednik parlamenta, predsednik spoljnopolitičkog komiteta Kneseta i mnogi drugi, imali priliku da se lično sretnu sa predsednikom Srbije i da od njega lično čuju više o Srbiji, da saznaju informacije iz prve ruke.

Mislim da je to bio najveći uspeh jer smo vrlo iskreno razmenili mišljenja i ljudi koji u Izraelu donose odluke mogli su da čuju koje su to osetljive teme za Srbiju i kako ona vidi probleme na Balkanu i čitavu svetsku situaciju. Poseta je u tom smislu bila veliki uspeh.

Kada ste razmenjivali politička mišljenja, sigurno ste prošli kroz dve teme, onu koja nije sporna nijednoj strani, a to je izraelsko nepriznavanje Kosova kao države i onu koja jeste sporna, a to je srpsko priznavanje Palestine kao države. Kako su prošli razgovori o njima?

Levi: Odnosi Izraela i Srbije nisu počeli danas, nisu počeli ni kada su Srbija ili Izrael uspostavljeni kao države. Naši odnosi su zasnovani na dubokoj solidarnosti i razumevanju jevrejskog i srpskog naroda. Mi smo prijatelji oduvek i zauvek i ništa to prijateljstvo neće uzdrmati. Mislim da je predsednik Nikolić od prvog trenutka, kada je posetio muzej Holokausta Jad Vašem, kada je zasadio drvo u Har Hercelu i pomolio se na hebrejskom, čime je sve zadivio, osetio da je došao kući. Njega su grlili svi koji su ga tamo sreli. Jer, mi zaista volimo Srbiju. Ne slažemo se o svemu i ne moramo o svemu da se složimo.

Pomenuli ste Palestinu, eto po tom pitanju se ne slažemo i to ne krijemo već o njemu razgovaramo kao prijatelji. Iako se ne slažemo sa vašom odlukom da priznate Palestinu, mi i dalje imamo odlične odnose i to se neće promeniti. Što se Kosova tiče, bilo je razgovora iza zatvorenih vrata, naši lideri su imali prilika da od vaše delegacije, predsednika Nikolića, Marka Đurića, ministra Kneževića čuju kako vi vidite događaje na Balkanu, a naši lideri su izneli kako ih oni vide. Ja sam bio na tom sastanku, ali mislim da ne bi bilo pametno da vam sada kažem šta je rečeno.

U redu. Što se tiče ekonomije, da li je bilo šta dogovarano?

Levi: Što se ekonomije tiče, samo nebo je granica. Mi znamo mostove koji su nas spajali u prošlosti, to su zajednička stradanja, zajednička vera i krvava istorija tokom koje smo zajednički prolazili kroz teška veremena. Moramo, međutim da gradimo mostove koji će nas prevesti preko agonije siromaštva, a to su mostovi ekonomije. Lokomotiva ekonomskog napretka je pametna poljoprivreda.

Ja u to verujem, a veruju i mnogi u Izraelu - da bi Srbija lako moga da postane izvor hrane za Evropu. Sa svim prednostima koje imate, sjajnom teritorijom, radnim ljudima, vodama, rekama koje imate, plodnom zemljom Vojvodine i drugih krajeva zemlje, postoji prirodna veza između onoga što vi imate i što mi možemo da ponudimo i brojni su načini na koje možemo da sarađujemo.

Ima li nekih konkretnih projekata na vidiku?

Levi: Mislim da je to što je predsednik sa sobom u Izrel poveo ministra poljoprivrede Kneževića pokazatelj u kojem pravcu će se razvijati naši odnosi. Mislim da će to biti odnosi koji se zasnivaju na privredi, a posebno na dobro osmišljenoj poljoprivredi i to je veoma važno jer vaša budućnost je u vašim rukama i ja apelujem na Srbiju da učini sve što je u njenoj moći da obezbedi svoju budućnost. To je u vašim rukama.

Mi smo vaši prijatelji i spremni smo sa vama da sarađujemo kao i druge zemlje, na daljem razvoju vašeg tržišta. Vi to zaslužujete i možete.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador Levi: Naše prijateljstvo ništa neće uzdrmati

Izvor: Press, 03.Maj.2013

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ambasador Levi je posetu predsednika Tomislava Nikolića Izraelu nazvao istorijskom i istakao da je najavila novu eru u odnosima dve zemlje.   . On je ukazao da odnosi Izraela i Srbije nisu počeli danas, nisu počeli ni kada su Srbija ili Izrael uspostavljeni kao države. ...

Nastavak na Press...

Levi: Izrael i Srbija zauvek prijatelji

Izvor: Akter, 03.Maj.2013

Izrael i Srbija su prijatelji oduvek i zauvek i ništa to prijateljstvo neće uzdrmati, poručio je ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.