Srbija i Hrvatska treba da ostave za sobom sve što ih je delilo

Izvor: BKTV News, 17.Okt.2013, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Hrvatska treba da ostave za sobom sve što ih je delilo

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović juče su zajedno posetili selo Tavankut pored Subotice gde su se susreli sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice. Oni su razgovarali sa izabranim predstavnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini, kao i katoličkim sveštenstvom.
– Mi smo uživali u Tavankutu i čuli i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ono što je dobro, ali i ono što nije, i shvatili smo koliko još moramo da radimo da bismo ispisali najlepšu stranicu u odnosima Srbije i Hrvatske, potpuno čistu i belu, koja će zavisiti isključivo od toga kako će se u budućnosti Srbija i Hrvatska ponašati. Ne samo za građane Srbije i Hrvatske, i građane u regionu, već i za Evropu izvanredan je znak da Srbija i Hrvatska mogu iza sebe da ostave sve što ih je delilo i razdvajalo i da mogu početi da prave novu istoriju svojih naroda. Mi smo povezani, isprepletani, bilo je tragičnih događaja u našoj prošlosti, ne treba da ih bude više nikada. Hvala Josipoviću što je učinio čast ovom posetom i uverio se da naše muke nisu namerne, već opšte. Zaključili smo da je situacija skoro istovetna u obema državama, a posle ovih razgovora nam je jasno da to što možemo između sebe da budemo prijatelji nije dovoljno, da treba da prijateljstvu privedemo narode, države – rekao je Nikolić.
Predsednik Josipović je izuzetno zadovoljan onim što je u Tavankutu video i čuo, i otvorenim razgovorima o problemima koji opterećuju dve zemlje.
– Posebno smo razgovarali o odnosima naših država prema manjinskim zajednicama, Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj. Znamo probleme koji postoje u obe zemlje, umnogome su slični i zaključili smo da nas ove manjinske zajednice povezuju i da poštujući prava manjina u našim državama, ne gubimo ništa već samo dobijamo. Predsednik Nikolić je čuo probleme koji tište hrvatsku zajednicu i verujem da će Republika Srbija učiniti sve što je moguće da poboljša njihov položaj, a mi imamo istu obavezu prema srpskoj zajednici.
Predsednik Josipović istakao je važnost prethodnog sastanka sa privrednicima u cilju boljeg povezivanja privrede, i rekao da je zadovoljan razgovorima sa predsednikom Nikolićem i premijerom Dačićem.
Pre razgovora sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, dva predsednika posetila su i Osnovnu školu „Matija Gubec” u Tavankutu, gde su prisustvovala času hrvatskog jezika koji je imao svečani karakter jer se odvijao u okviru programa „Dani Balinta Vujkova”, najveće manifestacije hrvatske književnosti u Vojvodini. Ovom javnom času hrvatskog jezika prisustvovala su deca iz pet subotičkih osnovnih škola u kojim se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, kao i iz škola iz cele Vojvodine, gde se uči hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture.
Izvor: Politika
Tweet
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.