Slovačka ne menja stav prema Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slovačka ne menja stav prema Kosovu"

Slovački predsednik Ivan Gašparovič ponovio je danas na sastanku sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem da u Bratislavi Slovačka neće promeniti svoj stav kada je u pitanju nepriznavanje Kosova, ali da ne okreće leđa ekonomskoj pomoći Kosovu.

Nikolić dobio garancije za Kosovo  

"Garantovao sam predsedniku (Nikoliću) da Slovačka ne menja svoj stav koji proizilazi iz međunarodnog prava. S druge strane, govorili smo i o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je Kosovo sastavni deo Balkana, da na Kosovu žive i Srbi, ne samo Albanci, i da Slovačka ne okreće leđa pomoći Kosovu posredstvom socijalnih programa i ekonomskoj pomoći, i verujem da to shvata i Srbija", kazao je Gašparovič.

 

On je ocenio da je Srbija od formiranja nove vlade i dolaska Tomislava Nikolića na funkciju predsednika učinila veliki napredak u pregovorima sa Evropskom unijom, saopštila je kancelarija slovačkog predsednika.

 

"Slovačka i dalje podržava one balkanske zemlje koje žele da uđu u EU i ne slaže se s tim da se proširuju kriterijumi za ulazaka u Uniju. Potrebno je, međutim, da dosledno ispunjavaju postavljene uslove", rekao je Gašparovič.

 

Predsednik Nikolić rekao je da će, ako Srbija postane članica EU,  Slovaci moći da kažu da su podržavali jednu dobru zemlju i narod.

 

"Slovačka nam daje dve dragocene podrške. Jedna je podrška na putu u EU, a druga podrška našem dogovoru sa Albancima na teritoriji Kosova", rekao je Nikolić.

 

I Nikolić i Gašparovič istakli su da između Beograda i Bratislave postoje veoma srdačni odnosi i da su obe zemlje znale uvek da pomognu jedna drugoj, kao i da je most za saradnju i slovačka manjina u Srbiji.

 

Lajček: Postoji volja u EU za pregovore sa Srbijom

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Bratislavi da bi Srbija napredak u ispunjavanju uslova za  pristupanje Evropskoj uniji trebalo da pokaže do aprila i da postoji volja da od EU u junu dobije pozitivnu preporuku.

"Govorili smo o tome da treba pokazati rezultate u principu do aprila, kako bi Evropski savet mogao u junu da da preporuku. Postoji volja, šansa, nada, ambicija da savet donese odluku o početku pristupnih pregovora, premda za to ne postoje garancije", kazao je Lajčak.

"Srbija je ponosna na (svoje) Slovake. U našem Ustavu su obezbeđena kolektivna prava manjina i viša su od najviših u zemljama EU", rekao je Nikolić.

 

Za srdačnim političkim odnosima zaostaje privredna saradnja, ocenili su Gašparovič i Nikolić i naglasili da ima prostora da obim trgovinske razmene bude veći od sadašnjih oko 500 miliona evra.

 

"Naše dve zemlje obrele su se u ekonomskoj krizi za koju one nisu odgovorne. Slovačka se i u vreme krize drži dobro u okviru EU, a nSrbija takođe nastoji da se bori protiv krize i verujem da će je savladati, zahvaljujući između ostalog i saradnji s drugim zemljama", rekao je Nikolić.

 

U prisustvu predsednika danas su šefovi diplomatija dve zemlje, sa slovačke strane Miroslav Lajčak, a sa srpske Ivan Mrkić, potpisali Sporazum o međunarodnom putničkom i teretnom drumskom saobraćaju.

 

Ekonomska saradnja i evropske ambicije Srbije glavne su teme tokom radnog ručka Nikolića sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, a sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom glavna tema je dijalog Beograda i Prištine i kako Slovačka i EU mogu da pomognu.

 

Predsednik Srbije će tokom posete razgovarati i sa slovačkim privrednicima i predstavnicima srpske dijaspore. Posetu Slovačkoj završava večerom koju u njegovu čast priređuje glavni domaćin, slovački predsednik Ivan Gašparovič.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.