Savet: Ugrožena bezbednost na KiM

Izvor: B92, 01.Jun.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet: Ugrožena bezbednost na KiM

Beograd -- Savet za nacionalnu bezbednost konstatovao je na današnjoj sednici da je ozbiljno ugrožena bezbednost građana Kosova i Metohije.

Savet je pozvao Unmik, Kfor i Euleks da u okviru svog mandata spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i građane da se suzdrže od sukoba s pripadnicima međunarodnih misija.

"Savet za nacionalnu bezbednost pozvao je međunarodne misije Unmik, Kfor i Euleks da u okviru svog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mandata spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i straha među srpskim stanovništvom i uzdrže se od primene sile prema nezaštićenim građanima pokrajine", piše u saopštenju izdatom nakon vanredne sednice tog saveta održane povodom jutrošnjih incidenata na severu Kosova.

Savet za nacionalnu bezbednost apelovao je na građane da se uzdrže od sukoba s pripadnicima međunarodnih misija i time doprinesu smirivanju situacije.

Na Kosovu i Metohiji, kako se dodaje u saopštenju, svi problemi moraju biti rešavani dijalogom, bez nasilja i to je jedini put ka stabilnosti čitavog regiona.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predsedavao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, ministri odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor Bezbednosno-informativne agencije i šefovi Vojno-bezbednosne agencije i Vojne obaveštajne agencije.

Kfor je danas počeo uklanjanje barikada kod Zvečana. U akciji je povređeno najmanje troje Srba i jedan vojnik Kfora. Vojnici su uklonili barikade u selu Rudare i u mestu Dudin krš i blokirali sve pristupe mestima na kojima su bile blokade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.