Radikali neće podršku naprednjaka

Izvor: RTS, 28.Jul.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali neće podršku naprednjaka

Pokušaj SRS-a i DSS-a da zakažu sednicu parlamenta o Kosovu neuspešan, pošto nije sakupljen dovoljan broj potpisa poslanika. Radikali optužuju naprednjake da su ponovo učinili ustupak vladajućoj koaliciji. Potrebni konkretni koraci, a ne rasprava, poručila predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Poslanici opozicije koji su tražili zakazivanje sednice o Kosovu nisu uspeli da prikupe dovoljan broj potpisa za tu inicijativu, a Srpska radikalna stranka optužila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je lidera naprednjaka Tomislava Nikolića da je ponovo učinio ustupak vladajućoj koaliciji.

Radikali odbijaju bilo kakvu saradnju sa naprednjacima, koje optužuju za izdaju i otimanje poslaničkih mandata.

SRS je računao na potpise Demokratske stranke Srbije, koja takođe tri dana traži vanrednu sednicu, i na potpise poslanika Nove Srbije, koalicionog partnera SNS-a. DSS i SRS zajedno imaju 77 poslanika, dok je za sazivanje sednice o Kosovu potrebno skupiti 84 potpisa.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović rekao je da su radikali jutros dobili obećanje da će poslanici NS-a potpisati inicijativu za zakazivanje sednice o Kosovu, ali da se to nije dogodilo.

Todorović je ocenio da poslanici NS nisu bili spremni da daju potpise verovatno zato što su se dogovorili sa svojim koalicionim partnerom SNS-om i istakao da su na taj način omogućili vladajućoj koaliciji i vladi da se ne održi sednica.

Todorović: SRS nije pozvala naprednjake 

"Na ovaj način je Tomislav Nikolić je ponovo pomogao vladajućoj koaliciji. Bespredmetno je da postoji više potpisa nego što Poslovnik zahteva. Sa NS-om bi imali dovoljan broj potpisa", naveo je Todorović.

Prema njegovim rečima SRS nije ni zvala SNS da podrži inicijativu.

"Ako vas neko ne poziva, a vi se sami trpate u nešto, to je pre svega nedostatak domaćeg vaspitanja", rekao je Todorović, dodavši da je predlog za zakazivanje sednice već upućen DSS i SRS.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić ranije danas je rekao da je "čuo" da je SRS zatražila potpise od drugih poslaničkih grupa, ali ne i od naprednjaka, ali da su poslanici SNS spremni da potpišu zahtev i da im time "ne bi pala kruna s glave".

"Naši potpisi su tu i spremni su", rekao je Nikolić novinarima u Skuštini Srbije.

Ilić: Ne treba politizovati pitanje Kosova 

Sa druge strane, šef poslaničke grupe NS-a Velimir Ilić istakao je da je ta stranka radikalima predala potpise poslanika NS-a i SNS-a i da bi bilo "nezgodno" da su predali samo svoje, a ne i potpise svog koalicionog partnera.

Ilić je ocenio da pitanje Kosova ne bi trebalo politizovati i da bi bilo najbolje da su se svi poslanici kojima je stalo do pokrajine pridružili inicijativi.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da najveću odgovornost što Skupština Srbije neće raspravljati o Kosovu snosi vladajuća koalicija i da je obaveza vlade da podnese izveštaj o stanju na Kosovu i da o tome parlament raspravlja.

"Ne bih voleo da se ova igra oko potpisa shvati kao apsolutna krivica opozicije. Krivica je na vladi i vlasti, to je evidentno", istakao je Aligrudić.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ranije je izjavila da nema uslova za zakazivanje posebne sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji, dodavši da je u ovom trenutku bitno da se o Kosovu ne raspravlja, već da se radi ono što je bitno za ljude koji tamo žive.

"Mislim da vlada to i radi u skladu sa politikom koja je dogovorena i koja se neće menjati u skadu sa aktima koje već imamo", rekla je predsednica parlamenta.

Potpredsednica DS Jelena Trivan smatra da je u ovom trenutku najvažnije koncentrisati napore na smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije i dati šansu Vladi Srbije i pregovaračkom timu da stabilizuju prilike u južnoj srpskoj pokrajini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.