Predsednik Nikolić dobija prve kritike iz BiH

Izvor: Southeast European Times, 05.Jun.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Nikolić dobija prve kritike iz BiH

U Srebrenici nije bilo genocida, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji neće prisustvovati godišnjoj komemoraciji za žrtve.

05/06/2012

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 5.6.2012.

Izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića kojima poriče genocid u Srebrenici iz 1995, u kojem je ubijeno 8.000 civila, ponovo oživljava tenzije u Bosni i Hercegovini (BiH) i na Balkanu.

Nikolić, nacionalistički predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Srbije, koji je preuzeo dužnost 31. maja, dao je te komentare u intervjuu emitovanom na crnogorskoj državnoj televiziji. On je rekao da „u Srebrenici nije bilo genocida“ i da su ratne zločine počinili neki Srbi koji, kako je rekao, „treba da budu pronađeni, sudski gonjeni i kažnjeni''. On je takođe rekao da neće prisustvovati godišnjoj komemoraciji masakra u Srebrenici u julu.

Ubistva u Srebrenici su Međunarodni sud pravde i UN proglasili genocidom. Više bosanskih Srba proglašeno je krivim u sudu za ratne zločine zbog svoje uloge u tim ubistvima.

Predsednik EK Žoze Manuel Barozo planira da razgovara sa Nikolićem o njegovim izjavama kada se budu sastali, saopštila je EU u ponedeljak (4. jun). „Evropska unija ima jasan stav i odlučno odbacuje svaki pokušaj prepravljanja istorije“, rekla ja novinarima Barozova portparolka Pia Arenkilde Hansen.

Slobodan Popović, potpredsednik Socijaldemokratske partije (SDP), rekao je da Nikolić ponovo otvara stare rane i da bi to moglo da iskomplikuje odnose između Srbije i BiH.

„Međunarodni sud pravde je presudio da je u tom mestu bio genocid i tu se sva priča završava“, rekao je Popović za SETimes. „Ako Nikolić sebi dozvoljava da komentariše presude najvišeg suda na svetu, onda to nije dobro. Ja mislim da je on to rekao da bi pokupio političke poene u svojoj zemlji, jer tamo vlast još uvek nije formirana. Tužno je što se Srebrenica uvek upotrebljava u političke svrhe.“

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, rekao je da su takve izjave uvredljive za preživele.

„Negiranje genocida u Srebrenici nije put pomirenja i saradnje u regionu, već suprotno ... može da izazove nove tenzije i nesporazume“, rekao je Izetbegović novinarima.

Asim Mujkić, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, rekao je da se izjava Nikolića -- bivšeg potpredsednika jugoslovenske vlade u vreme Slobodana Miloševića -- mogla očekivati.

„Mislim da će sa njegovim izborom za predsednika svakako uslediti jedna blaga radikalizacija odnosa Srbije prema BiH“, rekao je Mujkić za SETimes. „Svi znamo ko je Tomislav Nikolić i nije ništa čudno što jedan takav čovek negira najveći zločin koji se desio u Evropi posle Drugog svetskog rata.“

Grad Srebrenicu je 1994. godine međunarodna zajednica proglasila „zaštićenom zonom“. Vojska Republike Srpske, na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, ubila je oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka nakon što je zauzela grad u julu 1995. godine.

Mladiću i političkom lideru bosanskih Srba iz vremena rata Radovanu Karadžiću sudi se u Hagu na osnovu optužbi koje ih, pored ostalog, terete za genocid zbog tih ubistava.

Marko Helak, 34, iz Banja Luke, kaže da podržava Nikolićev stav i dodaje da je Srbija konačno pronašla snagu da se na odgovarajući način odredi prema BiH.

„Mogu se svi ljutiti na Nikolića koliko hoće, ali je on jednostavno nazvao stvari pravim imenom. Istina je da se u Srebrenici dogodio strašan zločin, ali je takvih zločina bilo po celoj BiH; Srbi su ginuli na jednake načine kao i Bošnjaci“, izjavio je Helak za SETimes.

Selma Izačić, 40, ekonomistkinja iz Sarajeva, rekla je da je Srbija pokazala svoje pravo lice izborom Nikolića i da su pomirljive reči o BiH od strane njegovog prethodnika Borisa Tadića bile laži i pokrića.

„Ne znam kako neko može da se usudi da uznemirava duše 8.000 ubijenih ljudi, a sve to zbog politike. Nikolića treba da je sramota. I naše domaće političare treba da je sramota ako prećute ovakve ispade koji se tiču Srebrenice“, rekla je Izačić za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.