Položen kamen temeljac za Centre izvrsnosti

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Jan.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položen kamen temeljac za Centre izvrsnosti

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić položio je kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, u prisustvu gradonačelnika Radomira Nikolića, rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojše Arsenijevića, kao i predstavnika naučne javnosti Srbije.

Čin osvećenja služio je Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan, sa sveštenstvom. Uz kamen temeljac, predsednik Tomislav Nikolić položio je i vremensku kapsulu sa porukom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u društvu studenata doktorskih studija na Univerzitetu u Kragujevcu, koji su i budući istraživači ove naučne ustanove.

Izgradnjom ove institucije, prvi put u Srbiji se stvaraju uslovi čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija građana.Svi centri izvrsnosti, a posebno Banka za matične ćelije sačuvaće ono najbitnije - najvažnije i najlepše karakteristike srpskog naroda. Sve manje se dece rađa, a bračni parovi traže rešenje u obraćaju lekarima u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca sa srpskim genetskim kodom, prošlošću i budućnošću. To me je vodilo da se zalažem za ovu ustanovu - rekao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i dodao da ćemo tek shvatiti šta smo danas započeli i šta će buduće generacije da održavaju.

Izgradnja i opremanje Centara izvrsnosti biće osnov razvoja multidisciplinarnih naučnih istraživanja, koja podrazumevaju učešće naučnih istraživača, ne samo iz oblasti medicine i biomedicine, već i iz oblasti biologije, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka i drugih naučnih oblasti koje će kao prateće biti uključene u naučna istraživanja ovih Centara. Dug je bio put do polaganja kamena temeljca. Bilo je mnogo otpora koji je trebalo savladati. Konačno smo došli do mesta gde će biti jedan od temelja savremene Srbije - rekao je Slobodan Arsenijević potpisnik Ugovora o izgradnji i opremanju Centara izvrsnosti i prethodni rektor Univerziteta u Kragujevcu

Objekat je površine do 11.500 metara kvadratnih i gradi se iz sredstava kredita Evrospke investicione banke u neposrednoj blizini zgrade Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Ukupna vrednost investicije iznosi 14 miliona evra, a grad Kragujevac učestvuje sa 40 miliona dinara. Očekuje se da će radovi biti završeni do aprila 2017. godine.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Kneževom arsenalu

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Jan.2016

U okviru današnje posete Kragujevcu predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa saradnicima, u pratnji gradonačelnika Radomira Nikolića i predstavnika Univerziteta, obišao je kompleks Kneževog arsenala...Vojno - tehnički zavod poznatiji kao Knežev arsenal, koji se prostire na više od 50 hektara i...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.