PAUZA ZA IMENOVANJA I NOVE ZAKONE Evo šta sve sme, a šta ne sme tehnička vlada

Izvor: Blic, 04.Mar.2016, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAUZA ZA IMENOVANJA I NOVE ZAKONE Evo šta sve sme, a šta ne sme tehnička vlada

Vlada, nakon što danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopšti da raspušta skupštinu i raspisuje parlamentarne izbore, ulazi u stanje tehničkog mandata, u kojem, osim u nekim izuzetno značajnim situacijama za zemlju, neće više moći da donosi neke važne odluke.

Pošto Nikolić danas saopšti da raspušta skupštinu i raspisuje parlamentarne izbore, tehnička vlada će moći da vrši samo tekuće poslove i neće moći da predlaže Narodnoj skupštini, koja će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takođe biti u tehničkom mandatu, zakone i druge opšte akte niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat, takođe, ne možže postavljati držažvne službenike na položžaj u organima držžavne uprave, a pri vrššenju osnivačkih prava Republike Srbije možže jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršišoca dužžnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Skupština Srbije koja je raspuštena obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, u slučaju raspuštanja, Narodna skupština, odnosno njen nadležni odbor obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, među kojima su rešavanje mandatno-imunitetskih pitanja, ostvarivanje međunarodne saradnje, pojedinih slučajeva rešavanja materijalno-statusnih pitanja narodnih poslanika i drugih izabranih i imenovanih lica i ako su vezani za zakonski rok ili to nalažu potrebe države.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šta može da radi Vlada u tehničkom mandatu

Izvor: B92, 04.Mar.2016

Vlada, nakon što danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopšti da raspušta skupštinu i raspisuje parlamentarne izbore, ulazi u stanje tehničkog mandata...U tehničkom mandatu, osim u nekim izuzetno značajnim situacijama za zemlju, neće više moći da donosi neke važne odluke...Pošto Nikolić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.