Optužnica zbog presecanja kolone

Izvor: B92, 26.Jan.2013, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica zbog presecanja kolone

Beograd -- Protiv Saše Pejovića podignuta je optužnica zbog presecanja kolone vozila u kojoj je bio predsednik Nikolić. Sindikat srpske policije:Pejović je žrtveno jagnje.

Tužialštvo tereti Pejovića da je 3. novembra 2012. na autoputu Beograd - Niš u službenom džipu "micubiši pajero" ometao službena lica u koloni šefa države, izjavio je Tanugu portparol Republičkog javnog tužIlaštva Tomo Zorić.

Na taj način je, prema rečima Zorića, izvršio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivično delo ometanje ovlašćenog službenog lica u vršenju poslova bezbednosti po zakonu o javnom redu i miru.

Za to krivično delo zaprećena je kazna od šest meseci do tri godine zatvora, dodao je Zorić.

Pejović (29), koji se brani sa slobode, policijski je službenik i vozač načelnika saobraćajne policije Dragiše Simića.

Tužilaštvo sumnja da je Pejović bio za volanom policijskog džipa "micubiši pajero" koji je 3. novembra oko jedan sat posle ponoći na auto putu Beograd-Niš, neposredno posle rampe Bubanj Potok, sustigao kolonu vozila u kojoj je bio predsednik Srbije.

U drugom slučaju presecanja kolone vozila u pratnji predsednika Nikolića čiji je akter zaposleni u preduzeću "Srbija šume" Aleksandar Stojanović, tužilaštvo je utvrdilo da je reč o prekršaju, a ne o krivičnom delu, pa je taj predmet prosledilo sudiji za prekršaje, odnosno podnelo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Stojanović je u ulici Jurija Gagarina 20. novembra, vozeći svoju "škodu" bez zadnje registarske tablice, pokušao da pretekne, odnosno preseče kolonu pod pratnjom u kojoj se nalazio Nikolić.

"Saša Pejović je samo žrtveno jagnje"

Povodom podizanje optužnice protiv policajca Saše Pejovića, vozača načelnika Uprave saobraćajne policije generala Dragiše Simića, oglasio se i Sindikat srpske policije navodeći da je to "potez smišljen da se policajac najnižeg ranga iskoristi kao žrtveno jagnje u zaštiti nedodirljivih".

U saopštenju se kaže da je čitava priča, medijski iskorišćena i spinovana od samog početka navodima o takozvanom ugrožavanju bezbednosti kolone službenih vozila koja je obezbeđivala predsednika države Tomislava Nikolića.

"Od izbijanja čitave afere, u medijima su objavljivane razne priče da kolona službenih vozila nije imala uključena svetla za signalizaciju pa samim tim vozači i nisu mogli da znaju da li su vozila pod pratnjom. Da je vozilom koje je preseklo kolonu upravljao lično general Dragiša Simić, odnosno da je bio prisutan u vozilu na mestu suvozača i tražio od vozača da doda gas.

Tih dana čule su se izjave iz MUP-a da je moguće utvrditi identitet vozača koji je ugrožavao kolonu pregledom sigurnosnih kamera sa naplatne rampe i da će sve izaći na videlo. Na žalost, i pored velike pompe, do danas niko iz Ministarstva nije objasnio šta se zaista desilo i objavio snimak sa naplatne rampe. Sada najednom, optužuje se isključivo vozač koji je slušao svog pretpostavljenog."

Svi koji rade u policiji znaju da najniži policijski službenik, vozač, objektivno nije u mogućnosti da odbije zahtev pretpostavljenog - da požuri i "doda gas", navodi se.

"Funkcioneri i starešine uvek negde žure, oni ne obraćajući pažnju na dozvoljenu brzinu kretanja, za njih zakoni u glavnom ne važe jer njima niko ne može, kao i u ovom slučaju. Zbog toga im država kupuje brze i luksuzne automobile, ekstra klase koji mogu svuda stići za minimalno vreme. Očito je da je i u ovom slučaju, neko je žurio kući, pa je vozač morao da "pritisne gas", a sigurno je i to da nije mogao znati ko je u koloni vozila, niti mu je bila namera da ugrozi predsednika države".

Kako se navodi u saopštenju, sada da će epilog čitave afere biti da će kolega Saša Pejović morati da preuzme odgovornost, jer drugi nema ko. Bilo bi vrlo nezgodno optužiti novopečenog generala policije, načelnika Uprave saobraćajne policije, i heroja koji hvata kriminalce da ima ikakve veze, čak i moralne, za ugrožavanje bezbednosti predsednika države.

"Na žalost, plašimo se da istinu nikada nećemo saznati jer je običan policajac – vozač, samo potrošna roba koja služi za žrtvovanje. A to nije usamljeni slučaj, primera ima mnogo.

Mnoge kolege policajci koje voze visoke starešine i funkcionere, moraju da slušaju i ispunjavaju tuđe želje često nevoljno kršeći saobraćajne propise da bi stigli na vreme i pokazali svoju umešnost i odanost. Te kolege nemaju mogućnost da odbiju zahteve pretpostavljenih ili mogućnost da se nekome žale, a oni koji se odluče i skupe hrabrost i to učine završavaju na nižim i manje plaćenim radnim mestima. Upravo zbog toga oni ćute ili preuzimaju odgovornost jer sa niskim primanjima ne mogu da prežive.

Plašimo se da je i kolega Saša Pejović u vrlo sličnoj situaciji, da štiti pretpostavljenog odnosno da je primoran da izigrava žrtveno jagnje", piše u saopštenju Sindikata sprske policije.
Pogledaj vesti o: Autoput Beograd-Niš,   Autoput

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.