Odalović: Poslednji trenutak za razgovor sa Srbima na Kosovu

Izvor: Blic, 20.Avg.2013, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Poslednji trenutak za razgovor sa Srbima na Kosovu

Generalni sekretar Vlade Srbije i šef tima za primenu briselskog sporazuma Veljko Odalović izjavio je da je danas bio poslednji trenutak za sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa Srbima južno od Ibra, jer rokovi za lokalne izbore na Kosovu neumitno teku.

- Poslednji datum do kada se moraju predati liste kandidata je 4. septembar i do tada se moraju registrovati birači - rekao je Odalović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Radio Beogradu.

Kao najveći problem kod organizacije lokalnih izbora na Kosovu on je naveo nesređen birački spisak i insistiranje Prištine na tome da na prijavi za upis u spisak i za predaju liste kandidata bude logo takozvane kosovske države, što je za Beograd neprihvatljivo.

Odalović smatra da je premijer Ivica Dačić uputio poštenu poruku, a ne pretnju kada je rekao da će svi državni funkcioneri biti smenjeni ukoliko ne rade u skladu s državnom politikom.

- Svako razume ovu poruka, i svaka druga poruka u ovom trenutku ne bi bila odgovorna, jer kako objasniti međunarodnoj zajednici da Vlada Srbije ne vodi dvostruku politiku i da dozvoljava da njeni funkcioneri rade protiv onoga za šta se zalaže vlada - kazao je Odalović.

On je ukazao da će pitanje isplate naknade Srbima na Kosovu uskoro biti zakonski rešeno.

- Razumem ljude koji su danas postavili barikade u Jarinju, jer tako žele da skrenu pažnju na problem, ali taj problem biće trajno rešen sistemskim zakonom čija je izrada u toku - rekao je Odalović.

Predstavnici sindikalnih organizacija 10 društvenih preduzeća u Leposaviću, koji zahtevaju isplatu zaostalih primanja, danas su blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška i za sutra su najavili štrajk i blokadu u Gračanici.



Lajci: Nova srpska politička elita nakon izbora

Političari sa KiM pozdravili su danas poziv državnog vrha Srbije da Srbi sa tog prostora učestvuju na kosovskim lokalnim izborima 3. novembra i takođe pozvali Srbe da na te izbore izađu.

- Podržavamo nastojanje zvaničnog Beograda da Srbi učestvuju na lokalnim izborima. Međunarodna zajednica zna da vrednuje takva angažovanja. Inače, posle lokalnih izbora Srbi na Kosovu će dobiti novu srpsku elitu na političkoj sceni i mi zelimo da sarađujemo za dobrobit svih na Kosovu - rekao je savetnik vicepremijera kosovske vlade i član tehničke delegacije Prištine u pregovorima u Briselu Driton Lajci.

On je rekao i da u tom smislu treba istaći da Srbi koji sada rukovode opštinama i većima opština po srpskom sistemu treba da znaju da posle 3. novembra ta njihova aktivnost prestaje da funkcioniše jer će "dobiti legitimne i legalne predstavnike i nove ljude na funkcijama za koje ih birao narod".



Ljuma: Sprovođenje sporazuma nema alternativu

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Ernest Ljuma izjavio je Tanjugu da sprovođenje briselskog sporazuma nema alternativu i da je uloženo mnogo međunarodnog truda da se ostvari realna mogućnost koju treba iskoristiti kako bi "dobili legitimne predstavnike Srba na Kosovu".

Ljuma je podržao poziv državnog vrha Srbije "koji pokazuje da je na pravom integracionom putu ka Evopi" a Srbima sa Kosova poručio da izađu na izbore i da "zajedno sa svima nama stvorimo što bolji život za sve građane u Republici Kosovo".



Haziri: Važnost političkog legitimiteta

Član predsedništva najveće opozicione stranke Demokratskog Saveza Kosova i predsednik parlamentarne komisije za evropske integracije Lutfi Haziri ocenio je za Tanjug da je "učešće na izborima neophodno kako bi Srbi dobili poilitički i institucionalni legitimitet".

Prema njegovim rečima, od 2004. godine kosovski Srbi su imali veliki problem sa političkim legitimitetom i stoga im treba glas sopstvenog naroda kako bi tu legitimnost dobili.



Stojanović: Podržavam izlazak na izbore

Gradonačelnik Gračanice po kosovskim izborima Bojan Stojanović je takođe podržao poziv za izlazak na lokalne izbore i, kako je rekao, veliko angažovanje državnog vrha Srbije za učešće Srba na lokalnim izborima.

- Kompromisnim rešenjima može se uvek postići dogovor. Zzelimo da damo doprinos i da se borimo za bolji život Srba na Kosovu a time i da olakšavamo integracione procese Beogradu, Prištini i međunarodnoj zajednici - rekao je Stojanović.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Poslednji trenutak za razgovor sa Srbima na KiM

Izvor: Akter, 20.Avg.2013

Veljko Odalović izjavio je da je bio poslednji trenutak za sastanak Tomislava Nikolića sa Srbima južno od Ibra, jer rokovi za lokalne izbore na Kosovu neumitno teku

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.