Obeležavanje 140-godišnjice Javorskog rata

Izvor: Press, 05.Avg.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 140-godišnjice Javorskog rata

U nedelju 7. avgusta na planini Javor biće obeleženo 140 godina od srpsko-turskog rata na Javoru 1876. godine, a pokrovitelj manifestacije je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Foto uvac.org.rs
U nedelju 7. avgusta na planini Javor biće obeleženo 140 godina od srpsko-turskog rata na Javoru 1876. godine, a pokrovitelj manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Manifestacija počinje u liturgijom u novosagrađenoj crkvi - spomen kosturnici za 20.000 poginulih srpskih ratnika, zatim pomenom na spomeniku majoru Iliću i njegovim saborcima.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, kao izaslanik predsednika države, položiće venac na spomen obeležje i sa vojskom odati počast rodoljubima koji su život dali za slobodu srpskog naroda.
Vence na spomen obeležje na Javoru i na Kalipolju položiće organizatori manifestacije opštine Ivanjice i Nova Varoš, zatim udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Humanitarna organizacija "Stara Raška" iz Beograda, kao suorganizator obeležavanja jubileja.
General će se obratiti i govoriti o Javorskom ratu.
Potom će beogradski glumci izvesti dramu Javorskog rata, za koju je scenario napisao Milovan Vitezović.
U nastavku, prema programu Sabora srpske omladine iz matice i rasejanja, srpska kulturno-umetnička društva iz dijaspore i matice izvešće prigodan kultuirno-umetnički program.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.