O bankama iz oba ugla

Izvor: BKTV News, 09.Apr.2012, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O bankama iz oba ugla

Iako ne učestvuje u političkoj kampanji, jedan od najboljih poznavalac našeg monteranog sistema prof.dr Đorđe Đukić se suprostavio mišljenju Tomislava Nikolića da su „banke kao narko dileri“! Naravno, sa stanovišta da banke samo prate svoj interes, kada reprogramiraju dugove svojih klijenata, ma koliko to ličilo na „navlačenje na drogu“.
A, zaprvo, oni se ne  razlikuju!
Profesor Đukić kaže da se banke racionalno ponašaju i navodi: “zna se koji je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ključni motiv da Rafajzen, Inteza i Unikredit banka dodju u Srbiju. Da li su došle da pomažu građane? Ne. došle su da naprave profit“.
Tačno.
Ali, ni lider „naprednjaka“ Tomislav Nikolić to ne spori. On banke posmatra samo iz drugog ugla. Kada je Mlađan Dinkić urušio tek napravljenu „građevinu“ od 36 domaćih privatnih banaka i poslao u zaborav četiri nacionalen banke, obećavao je narodu, poput onih 1000 evra besplatnih akcija, da će konkurencija stranih banaka biti u korist građana. I naravno, da će pomoći da se održi ekonomska, a samim tim i monetarna i kursna stabilnost u Srbiji.
Dakle, Nikolić je metaforički uporedio banke da su poput narkodilera navukle gradjane na kredite po kursu koji je izgledao povoljan i stabilan. A onda se dinar sunovratio. I sada dužnicima nije ostalo ništa drugo osim da kao „drogu“ kupuju vreme, ne pitajući koliko košta reprogramiranje.
Problem je upravo u tome. Država je svojim merama uništila domaće banke. Država je prevarila gradjane da će njene mere doneti ekonomsku i socijalnu stabilnost.  Sve ovo, naravno, danas bez stida spominju i drugi, pa čak su najglasniji oni koji su direktni akteri i kreatori takvog apsurda.
Problem je u tome što je „krvotok novčanih tokova Srbije“ prešao u ruke nazovi stranih banaka. Jer, to su „frašinzing banke“, koje su donele strano ime i odgovaraju samo za depozit koji su položili i imovinu koju imaju u Srbiji. Uostalom, zar država ne garantuje za devizne uloge do 50.000 evra?!
Običnim smrtnicima u Srbiji ostaje, upravo u ovo izborno vreme, da procene i poteze države, ali i kredibilnost ličnosti onih koji su na to najviše uticali. A posle toga i da odluče – kome će dati svoj glas. Onima koji su nacionalni interes podredili nečijem ličnom ili tudjem interesu. Ili, ponuditi gradjanima rešenja koja bi trebalo da ublaže i promene posledice nakaradne ekonomske politike, koja ne može da se pravda samo svetskom ekonomskom krizom.  Bili smo manje dužni i u vreme duge i žestoke ekonomske bloade i NATO agresije nego danas.
Dakle, želeo sam samo da ukažem kako je istu stvar moguće prikazati kao „razliku u mišljenjima“, a da je, zapravo, Nikolić više nego u pravo. Jer, kada ceo „finansijski krvotok“ predaš u ruke strancima, onda je opasno uopšte leći na operacioni sto srca domaće klinike kada aparatom za vantelesni krvotok upravalja  strani operater.
I ništa više.
Mirko Stamenković
Tweet
Pogledaj vesti o: Banca Intesa

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.