Nikolići nisu u zagradi

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolići nisu u zagradi

Koje se koruptivne zamke kriju u novom zakonu o legalizaciji i da li je skrojen prema potrebama porodice šefa države

Ako vikend-kuće sinova predsednika Srbije Tomislava Nikolića na Savi, uzvodno od Bloka 45, ne budu srušene, teško da će ministarka Zorana Mihajlović moći da se odbrani od optužbi da je najnoviji zakon o legalizaciji skrojen po meri osnivača i prvog lidera Srpske napredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stranke. Bez obzira na to što bi eventualno „spasavanje” kuća Radomira i Branislava Nikolića značilo spas i za mnoštvo drugih nelegalnih objekata na tom i sličnim mestima uz vodotokove, motiv za donošenje baš ovakvog zakona opozicija je odmah našla u želji da se izađe u susret porodici Nikolić i rođacima, kumovima i prijateljima drugih predstavnika vlasti...

Zaboravljaju, međutim, da problem divlje gradnje u Srbiji ne potiče iz vremena ove vlasti, te da su se dosad sve političke stranke izređale na upravljačkim pozicijama i da još niko nije uspeo (ili nije hteo) da stane na put ovoj praksi. Tako da će ovaj zakon, ako već bude odgovarao porodici Nikolić, odgovarati i rodbini i prijateljima predstavnika drugih stranaka.

Kao krunski dokaz za svoje tvrdnje opozicija sada koristi jednu zagradu ubačenu u član 5 Predloga zakona o ozakonjenju objekata, koje nije bilo u nacrtu zakona sa kojim se krenulo u javnu raspravu, a u kojoj piše da se vikendice i drugi porodični objekti za odmor koji su izgrađeni u području prirodnog dobra pod drugim stepenom zaštite – mogu legalizovati.

Ministarka Mihajlović uporno ponavlja da se ovo odnosi na nacionalne parkove, a ne na pojas oko reka. Razlog što su izuzeli vikendice u oblasti nacionalnih parkova jeste, kako je juče objasnila na televiziji N1, to što ima mnogo kuća na jezerima. Pošto drugi stepen zaštite kreće od drugog kilometra, zaključili su da ne moraju da se ruše. Ona je istakla da nijedna vikendica koja se nalazi u zaštitnom pojasu vodotokova neće moći da bude legalizovana i da neće biti povlašćenih, jer nije bezbedno graditi pored vodotokova.

Kao potvrda njenih reči, iz Užica stiže vest da je počelo uklanjanje objekata i kamp-kućica oko jezera Vrutci u užoj zoni sanitarne zaštite, koje bi trebalo da traje nekoliko dana. Dopisnik „Politike” Branko Pejović javlja da je užička Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu policiju juče o tome obavestila javnost. Prema saopštenju koje je potpisao načelnik te uprave Zoran Militarov, time se završava postupak započet donošenjem rešenja licima koja su bez dozvole postavila svoje objekte u navedenoj zoni. Podsećamo, zbog zagađenosti vodoakumulacije Vrutci, iz koje se grad ranije snabdevao pijaćom vodom, Užičani su tokom 2014. godine imali višemesečne probleme u vodosnabdevanju.

Tim povodom je naš list u to vreme pisao da je, recimo, na obalama Gružanskog jezera, iz koga se vodom za piće snabdevaju Kragujevac i okolne opštine, samo u poslednjih nekoliko godina podignuto oko 200 vikendica. Mnoge vikendice izgrađene su i u neposrednoj blizini veštačkog jezera Ćelije, iz koga vodu dobijaju grad Kruševac i okolne opštine.

Nijedan od pet prethodnih zakona kojima je trebalo da se stavi tačka na divlju gradnju, a neki su je tretirali i kao krivično delo, nije uspeo da spreči ovu praksu. Novim, šestim, zakonom, građevinsku dozvolu ne mogu dobiti objekti koji su izgrađeni u zonama zaštite, bilo da su zaštićeni Zakonom o prirodnim dobrima, bilo zakonima o vodama, putevima, železnici... U odnosu na prethodne, ovaj čak i restriktivniji. Kada je reč o zaštiti prirodnih dobara, u nacrtu je prvobitno bila predviđena nemogućnost legalizovanja samo u prvoj zoni zaštite, kao što je bilo i u prethodnim zakonima. Ministarstvo poljoprivrede je, međutim, tražilo da uslovi budu pooštreni jer se u drugoj zoni zaštite prirodnih dobara nalaze veliki zagađivači: fabrike, skladišta i ostali neprikladni objekti.

Pisci zakona su to prihvatili, ali pošto režim zaštite drugog stepena smatra neprikladnim i vikendice i druge porodične objekte za odmor, predvideli su da se ovaj deo izuzme, jer u tim pojasevima postoje hiljade nelegalnih kuća koje bi morale da budu srušene. I to je ona pomenuta zagrada koju su mnogi shvatili kao povlasticu Nikolićima.

U Ministarstvu građevinarstva objašnjavaju, nezvanično, da se to zaista ne odnosi na vikendice sinova Tomislava Nikolića. Njihove kuće se ne nalaze u području zaštićenog prirodnog dobra, već u blizini vodotoka. Na njih se primenjuje Zakon o vodama, prema kome, ako se objekti nalaze u pojasu od 10 metara od reke, ne mogu biti legalizovani, a ako su na 50 metara, moraju imati saglasnost JP „Srbijvode” i o tome konačni sud daje nadležni organ lokalne samouprave.

Ova odredba je, međutim, nedovoljno precizna, ocenjuje Agencija za borbu protiv korupcije u analizi ovog zakonskog predloga. Kako se navodi, ova odredba ne predviđa jasne kriterijume za postupanje upravljača javnog dobra, čime se ovim organima javne vlasti daju široka diskreciona ovlašćenja. Njihova preporuka je da se odrede jasni kriterijumi za postupanje pomenutih organa ili da se ovaj izuzetak izbriše.

Kada je reč o članu 5, agencija navodi, pored ostalog, i da postoji pitanje opravdanosti izuzimanja vikendica i drugih porodičnih objekata, te da treba razmotriti usvajanje ovog rešenja. Agencija je u ovom zakonskom predlogu pronašla još neke koruptivne zamke.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.