Nikolić u Sočiju sa Putinom

Izvor: Glas javnosti, 24.Maj.2013, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Sočiju sa Putinom

MOSKVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, na početku radne posete Ruskoj Federaciji, obišao Olimpijski park u Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Zimske olimpijske igre i u čijoj izgrađni učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije.

Nikolić je u Olimpijskom parku, koji je još u izgradnji, posetio četiri završena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << objekta u kojima će biti održana takmičenja.

Predsednik Srbije će se kasnije danas sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim će, u vili Bočarov Ručej u Sočiju, potpisati Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje koja definiše ključne principe na kojima će se zasnivati buduća saradnja.

Nikolić u dvodnevnoj radnoj poseti Rusiji, organizovanoj na poziv ruskog predsednika, predvodi delegaciju Srbije u kojoj su i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić, savetnik predsednika Marko Đurić...

Pre potpisivanja Deklaracije najavljen je sastanak u užem sastavu, kome će, uz Nikolića i Putina, prisustvovati i Vučić i Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov, a potom je planiran radni ručak za dve delegacije.

Današnji sastanak biće treći susret Putina i Nikolića.

Predsednik Srbije je tokom 2012. dva puta posetio Rusiju, a dvojica lidera su više puta kontaktirala i telefonom.

Nikolić je uoči posete Rusiji Itar-Tasu izjavio da će potpisivanje tog dokumenta biti "kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima". "Očekujem da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj pre svega na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu", rekao je Nikolić.

Nikolić bezbedan u Sočiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić bezbedan je, a zemljotres u Sočiju, u kojem on treba da se sretne s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, skoro da se nije ni osetio, saznaje Kurir od članova državne delegacije koja boravi u zvaničnoj poseti Rusiji.

Spoljnopolitički komentator lista i radija Komersant Maksim Jusin ocenio je da deklaracija o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije ne može dati ništa principijelno novo. Prema njegovim rečima, u deklaraciji nema ničeg posebnog što bi podržavalo specifičnost srpsko-ruskih odnosa.

Jusin je naveo da je tekst deklaracije u znatnoj meri kopiran iz deklaracije koju je Rusija potpisala sa Španijom. On je dodao da je Rusija takve deklaracije potpisala sa većinom zemalja EU, ali da sa njima nema tako tesne istorijske i kulturne veze kao sa Srbijom. "Zato će osnovu za dalji razvoj odnosa dati ne ta deklaracija, već veze koje dve zemlje imaju", rekao je Jusin.

Prema njegovim rečima, time što Srbija ide u EU, Rusija kroz Beograd nesumljivo dobija još jednog druga i lobistu u EU. U isto vreme, rekao je Jusin, Beograd može da se nada da Moskva nikada neće priznati nezavisnost Kosova, odnosno da će priznati nezavisnost Kosova samo nakon što to učini Beograd.

Najvažniji problem za Moskvu je, prema njegovim rečima, to što se u Srbiji ne poštuju uvek interesi ruskih investitora, ne računajući Gasprom. Taj problem se, prema oceni Jusina, verovatno ne odražava u deklaraciji.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.