Nikolić traži obaranje izbora

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić traži "obaranje" izbora

Tomislav Nikolić poručio da bi izbore trebalo "oboriti" i optužio vlast da je u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih, a onda "zaokružila" njihove glasove. Nikolić je novinarima pokazao oko 3.000 glasačkih listića, koji su, kako tvrdi, bačeni posle izbora i zamenjeni novim, na kojima su zaokruženi predstavnici vlasti.

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić izjavio je da bi izbore trebalo "oboriti" i da Demokratska stranka, zbog organizovanja izborne krađe, više ne bi trebalo da nastupi ni na jednim izborima.

"Uhvatili smo ih u krađi glasačkih listića i dokazaćemo zašto nismo pobedili sa 15 odsto razlike, koliko je otprilike naša snaga", rekao je Nikolić u Domu omladine u razgovoru sa mladima.

Nikolić je optužio vlast da je u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih, jer oni ne mogu da se bune, a onda "zaokružila" njihove glasove.

"To je taj rezervoar glasova. Dopiše se 500.000 nepostojećih i mrtvih i njih zaokružuju na biračkom mestu kao da su glasali, znajući da ne mogu da se pojave na biračkom mestu i pitaju zašto su zaokruženi kada nisu glasali", rekao je Nikolić.

Lider naprednjaka je ocenio da SNS, kada bude dokazao izbornu krađu, treba "da obori izbore" i ne dozvoli Demokratskoj stranci da se ikada više kandiduje.

"Krađa u nedelju je veća od one koja se dogodila u septembru 2000. godine, a odigrala se na svih 9.000 biračkih mesta u Srbiji, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Bačeno 3.000 listića

Nikolić je pokazao oko 3.000 glasačkih listića, koji su, kako tvrdi, bačeni u kontejner posle izbora i naveo da su oni zamenjeni novim listićima na kojima su zaokruženi predstavnici aktuelnih vlasti.

Nikolić nije želeo da precizira gde su ti listići nađeni, ali je rekao da je njihovo mesto trebalo da bude u RIK-u, a ne u njegovim rukama.

On je rekao i da je od tih 3.000 bačenih izbornih listića na 2.800 glas dat predstavnicima opozicionih stranaka dok je za predstavnike vlasti bilo 70 glasova.

Nikolić je naveo da SNS ostavlja RIK-u, Upravnom sudu, tužilaštvu i policiji da provere navode koje je on danas izneo i da očekuje odgovor od Borisa Tadića.

"Lažni listići" su, prema njegovim informacijama, štampani u Poljskoj, a preko mađarske granice stigli su u Srbiju i podeljeni su članovima biračkih odbora iz vladajuće koalicije kako bi ih oni zamenili.

Nikolić je, takođe, naveo i da je OEBS izjavio da izvodi iz biračkog spiska sa Kosova i Metohije ne odgovaraju centralnom biračkom spisku koji postoji u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On tvrdi i da su pokradeni svi predstavnici opozicionih partija, a ne samo SNS, i najavio da će razgovarati sa predstavnicima drugih političkih partija koje smatraju da su pokradene.

Nikolić je dodao da će se kasnije tokom dana čuti sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, ali i sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom i predstavnicima Pokreta "Dveri", čije proteste, kako je rekao, podržava.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.