Nikolić se sastao sa Eštonovom

Izvor: RTS, 27.Sep.2012, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić se sastao sa Eštonovom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Njujorku sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Nikolić je posle sastanka izjavio da će Eštonova biti predstavnik EU u dijalogu sa Prištinom, a da Srbija treba da odredi šefa svog tima.

U Njujorku održan sastanak predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislava Nikolića i visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Predsednik Srbije potvrdio je novinarima u Njujorku da će Eštonova biti predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da Srbija treba da odredi šefa tima na najvišem mogućem nivou.

"Vlada povodom toga treba da zaseda i da odredi ko će to da bude. Ne bežim da budem to i ja, ali to ne bi bilo u redu", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da mu je Eštonova u razgovoru rekla da ona ne insitira na priznavanju nezavisnosti Kosova.

Kako se očekuje Nikolić i Ešton će razgovarati o daljem procesu pridruživanja Srbije EU i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Nikolić je u govoru pred Generalnom skupštinom UN rekao da se Srbija zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, ali bez mogućnosti da pod bilo kojim uslovima, eksplicitno ili implicitno, prizna nezavisnost Kosova.

"Stigli smo do kraja u ispunjavanju zahteva za koje smo videli da vode ka nezavisnosti Kosova i Metohije i više nećemo da načinimo nijedan korak u tom pravcu, a to sam rekao i na Generalnoj skupštini", rekao je Nikolić.

On je, takođe, rekao da je Srbija privržena postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca.

Nikolić je odbacio mogućnost da polazna osnova budućeg dijaloga na visokom nivou sa Prištinom bude sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom.

On je rekao da može da bude "sagovornik za dobar život na Kosovu, za mir, bezbednost i investicije", ali ne i za to da se "jednog dana bude sused sa Kosovom".

Tanjugu je ranije u srpskoj delegaciji rečeno da se očekuje da će Eštonova pružiti podršku naporima Srbije da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Eštonova je pre dva dana u saopštenju posle razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem rekla da pred Beogradom i Prištinom stoje teške odluke, ali da dijalog što pre treba nastaviti.

"Pred Beogradom i Prištinom stoje teške odluke, ali obe strane moraju da budu spremne da se angažuju, što uključuje podizanje dijaloga na politički nivo", poručeno je u saopštenju.

Visoka predstavnica je, takođe, pozdravila nedavni napredak u sprovođenju dosad ostvarenih sporazuma i naglasila da se sve dogovoreno mora sprovesti.

Nikolić će se tokom dana sastati i sa zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom.

Predviđeni su , takođe, i susreti sa predsednikom Togoa Faureom Gnasingbeom, a srpski predsednik će prisustvovati i dodeli odlikovanja bivšem ambasadoru Srbije u Mađarskoj Dejanu Šahoviću u mađarskoj misiji pri UN.

Delegacija Srbije večeras završava četvorodnevni boravak u Njujorku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ketrin dobro zapamtila Tomu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Sep.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Njujorku sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton...U Njujorku počeo sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.. .. ..Inače, podsetimo, sredinom jula visoka predstavnica Evropske unije Ketrin...

Nastavak na Vesti-online.com...

Susret Nikolić - Ešton

Izvor: RTS, 27.Sep.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao u Njujorku sa sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton o Kosovu i evropskim integracijama. Počinje rad na srpskoj platformi za pregovore i izbor šefa tima. Eštonova predstavlja EU...Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posle susreta sa šeficom EU za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.