Nikolić sa papom Franjom

Izvor: RTS, 11.Sep.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa papom Franjom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom. Ponašanje Srbije tokom izbegličke krize primer celoj Evropi, rekao italijanski predsednik Serđo Matarela u razgovoru sa Nikolićem i dodao da Italija neće podržati promenu statusa srpske baštine na Kosovu.
Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Vatikanu sa papom Franjom, prenosi Tanjug.

Kako je saopštila pres-služba Vatikana, jedna od glavnih tema razgovora bila je izbeglička kriza, odnosno uslovi u kojima se nalaze iračke i sirijske izbeglice i neophodnosti da se teret krize ravnomerno raspodeli, navedeno je u saopštenju.
Teme razgovora su bile, pored izbegličke krize, i protivljenje Srbije prijemu Kosova u Unesko, kao i formiranju mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve, koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
Italijanska agencija ANSA prenela je da je razgovor pape i Nikolića trajao 35 minuta, kao i da je Nikolić papi uručio primerak Dušanovog zakonika i ilustrovanu monografiju srpskih manastira na Kosovu.
Papa Franja poklonio je Nikoliću zlatnu medalju izrađenu povodom 3. godine od kako je izabran za papu, kao i knjigu "Kroz istoriju medalja ispričana istorija pontifikata" čiji je autor.
Pres-služba predsednika Srbije saopštila je Nikolić uručio Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete stolice, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete stolice.
Predsednik Nikolić obišao je i Vatikansku biblioteku gde je razgovarao sa glavnim bibliotekarom i arhivarom Svete Stolice, nadbiskupom Žanom Lujem Brugesom.
Sa Matarelom o privredi i migrantskoj krizi
U međuvremenu, Nikolić se u Rimu sastao sa predsednikom Italije Serđom Matarelom.

Nikolić i Matarela razgovarali su o investicijama italijanskih kompanija u srspku privredu i o brojnim zajedničkim problemima u regionu, pre svega o migrantskoj krizi.
Predsednik Nikolić je povodom toga istakao da, iako je Srbija tranzitna zemlja za migrante, nastoji da se odgovorno ponaša u skladu sa osnovnim civilizacijskim principima i zajedničkim evropskim vrednostima i da pomogne ljudima koji su se našli u nevolji.
Pokušaj Albanaca na Kosovu i Metohiji da prikažu kulturnu i duhovnu baštinu kao kosovsku sigurno nije inicijativa da se ti spomenici zaštite, već da se predstave kao deo albanskog kulturnog nasleđa, istakao je Nikolić i dodao da će se Srbija boriti da ne nestane hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji.
"Ono što se desilo 2004. godine kada su uništeni srpski manastiri nikada ne bi smelo da se ponovi ni na jednom verskom objektu", napomenuo je predsednik Srbije.
Serđo Matarela je rekao da je ponašanje Srbije tokom izbegličke krize primer celoj Evropi idodao da se nada da će i druge države pratiti primer naše zemlje.
Matarela je dodao da tom problemu treba pristupiti zajednički, na jedan ljudski, sveobuhvatan način.
Pohvalio je konstruktivan odnos koji Srbija gradi sa zemljama regiona, istakavši da je naša zemlja na pravom putu, a da je Italija spremna da pomogne u otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.
Zaštita spomenika kulture i verskih spomenika je u interesu cele međunarodne zajedine, a Italija neće podržati promenu statusa srpske baštine na Kosovu, poručio je predsednik Matarela.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić se sreo s papom Franjom u Vatikanu

Izvor: Blic, 11.Sep.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravi danas u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Vatikanu, tokom koje se sastao sa papom Franjom...Teme razgovora su, izmeđ ostalog, migrantska kriza i protivljenje Srbije prijemu takozvane "Republike Kosovo" u Unesko...Takođe, razgovaraće se i o formiranju mešovite...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.