Nikolić raspustio Skupštinu i raspisao izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2016, 02:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić raspustio Skupštinu i raspisao izbore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike, koji će se održati 24. aprila ove godine.

Obrazlažući odluku o izborima, Nikolić je naglasio da građani treba da se izjasne da li podržavaju reforme, koje je preduzela Vlada Srbije, ocenjujući da je ona učinila mnogo i da joj je potreban novi mandat kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi bila sigurna da ima podršku građana za ono što radi.

Potrebno je da se građani izjasne da li podržavaju reforme koje su započete kako bi jednog dana živeli bolje, ili postoje neke nove ideje i neko novi zaslužuje njihovo poverenje, rekao je Nikolić koji je istakao da očekuje fer i demokratske izbore.

Sve institucije funkcionisaće iako su izbori na svim nivoima i prebrodićemo sve izazove, posebno spoljne ako ih bude, rekao je Nikolić i dodao da pre svega misli na izazove migrantske krize.

Očekujem da mediji budu fer i korektni, ovo je vreme izbora, a ne vreme između njih, i ne treba da imate ljubimce, ni da budete simpatizeri, jer i od vas zavisi kako će građani glasati, poručio je Nikolić.

Nikolić je ukazao i da je on osoba koju ne treba pitati kako se mediji ponašaju, napominjući da u sali nema medija koji se nije ogrešio o njega, "iako vas uvek kao domaćin dočekam i ispratim".

Ne govorim protiv vas i ne pišem protiv vas, a bar da ste mi neku grešku našli u funkciji predsednika Republike, da nešto dobro nisam uradio, poručio je Nikolić.

Danas, ocenio je on, predstavnici opozicije imaju manje razloga da se žale na pisanje medija nego predsednik.

Nadam se da će Srbija nastaviti sa reformama, a opozicija ima priliku da proveri koliko je traga ostavila među biračima, rekao je Nikolić.

Sve je na građanima, u njihovim rukama i očekujem da ćemo u maju imati Skupštinu i Vladu Srbije u punom mandatu, naglasio je on.

Nikolić je izjavio da želi da na izborima koje je raspisao pobedi Srpska napredna stranka (SNS), ali da će sarađivati sa svakom vlašću koja obezbedi većinu u parlamentu.

Ja želim da pobedi SNS, rekao je Nikolić, a na pitanje da li će biti razočaran ako se to ne dogodi, odgovorio je da lično neće biti razočaran, ali će, kako je ocenio, ako pobedi neko drugi to biti razočaranje, "jer bi se mnogo toga lošijeg nego do sada dešavalo".

Ja to iskreno mislim, ali ću se prilagoditi svakoj vladi, rekao je Nikolić.

Ovaj posao, koji je davno morao započeti, nema snage da završi bilo ko osim SNS, smatra Nikolić, ukazujući da ne želi nikoga da plaši time šta će biti ako ne pobedi ta stranka.

Nisam samo siguran da bi se sprovodile reforme koje su neophodne, kao ni borba protiv korupcije i otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je Srbija imala "preživljavanje vlasti do 2012. godine", a od tada ima dve vlade koje su radile u interesu države i po cenu lošijih rezultata na izborima.

Ono što je počelo 2012. godine ne može da se zaustavi, dodao je on i napomenuo da ga "neće biti sramota da pomogne" ukoliko neko iz SNS zatraži pomoć.

Nikolić je podsetio da je ranije iznosio svoje mišljenje i stav da li treba raspisivati vanredne parlamentarne izbore, ali u trenutku kada je Vlada poslala obrazložen predlog za raspuštanje skupštine, bili su ispunjeni uslovi za raspisivanje izbora.

Nije trebalo niko da me ubedi, već samo da mi dokažu da li su ispunjeni uslovi, predočio je Nikolić.

Nikolić je poručio da ne zna ni sastav političkih lista za izbore, a kamoli da se meša u sastav neke buduće vlade.

Sad je vreme kampanje, a od mene nije zavisio ni sastav prethodne dve Vlade Srbije, rekao je Nikolić i poručio da su besmislice da se mešao u sastav poslaničke liste.

Bilo je evidentno da to nsima činio ni ranije, ponovio je on.

Nikolić je ponovio da očekuje fer i poštene izbore, ukazujući da je od 26 godina bavljenja politikom 22 godine proveo u opoziciji i uvek je voleo vanredne izbore jer nije mogao ništa da izgubi.

Uvek sam mislio da su opozicioni političati koji su protiv izbora nedovoljno sposobni, a o regularnosti izbora govore kada im se čini da ne mogu da ih dobiju, objasnio je Nikolić.

Ne sumnjam u regularnost izbora, ima toliko mehanizama da je nemoguće da favorizovanje prođe neopaženo ili nekažnjeno, ocenio je on.

U kampanji želim da pobedi ideja koja je dobra za Srbiju, zaključio je Nikolić.

Nikolićevom odlukom počinju da teku rokovi za izborne radnje.

Važne odluke tehničke vlade samo u izuzetnim situacijama

Vlada ulazi u stanje tehničkog mandata, u kojem, osim u nekim izuzetno značajnim situacijama za zemlju, neće više moći da donosi neke važne odluke.

Tehnička vlada će moći da vrši samo tekuće poslove i neće moći da predlaže Narodnoj skupštini, koja će takođe biti u tehničkom mandatu, zakone i druge opšte akte niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat, takođe, ne možže postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije možže jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Skupština Srbije koja je raspuštena obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, u slučaju raspuštanja, Narodna skupština, odnosno njen nadležni odbor obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, među kojima su rešavanje mandatno-imunitetskih pitanja, ostvarivanje međunarodne saradnje, pojedinih slučajeva rešavanja materijalno-statusnih pitanja narodnih poslanika i drugih izabranih i imenovanih lica i ako su vezani za zakonski rok ili to nalažu potrebe države.

Od tog momenta stranke i formalno ulaze u predizbornu kampanju.

Narodna skupština ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine.

Poslanici se biraju u Republici Srbiji, kao jednoj izbornoj jedinici, na osnovu lista političkih stranaka, stranačkih koalicija, drugih političkih organizacija i lista koje predlože grupe građana, a poslanički mandati se raspodeljuju srazmerno broju dobijenih glasova.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, kandidate za poslanike mogu da predlažu registrovane političke stranke i stranačke koalicije, kao i grupe građana.

Izborna lista je utvrđena kada je potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Birač može potpisom podržati izbornu listu samo jednog predlagača, a svaki potpis mora biti overen u nadležnom sudu, dok visinu naknade za overu potpisa utvrđuje Ministarstvo pravde posebnim aktom.

Političke organizacije izborne liste dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre izbora, a redosled na glasačkom listiću zavisiće od redosleda predavanja lista.

Naime, ona lista koja bude prva proglašena, biće i prva na glasačkom listiću.

Uz izbornu listu Republičkoj izbornoj komisiji dostavlja se i potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata sa izborne liste, u kojoj je naznačeno ime i prezime, datum rođenja, zanimanje i lični broj, zatim pismena izjava kandidata da prihvata kandidaturu, potvrda o prebivalištu, pismena saglasnost nosioca liste, ovlašćenje lica koja podnose izbornu listu, uverenje o državljanstvu i sudski overeni, na posebnom obrascu, potpisi birača koji su podržali određenu izbornu listu.

Komisija proglašava izbornu listu, listu dve ili više političkih stranaka, odnosno grupe građana, odmah po prijemu izborne liste i odgovarajuće dokumentacije, a najkasnije u roku od 24 časa od prijema izborne liste.

Organizacije koje emituju radio i televizijski program, čiji je osnivač Republika Srbija, obavezne su da od dana raspisivanja izbora, u okviru političko-informativnog programa čija su čujnost i vidljivost obezbeđene na celoj teritoriji Srbije, obezbede predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, kao i iznošenje i obrazlaganje izbornog programa podnosilaca tih lista.

Narodna skupština koja je raspuštena obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik Nikolić danas u podne raspisuje izbore

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Mar.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisaće danas u podne Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisati parlamentarne izbore...Premijer Aleksandar Vučić juče popodne uputio je predsedniku Srbije obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta, u kojem je naveo da je vladi potreban jasan mandata da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.